Beliren Yetişkinlik Döneminde Varoluşsal Pişmanlık ile Ontolojik İyi Oluş Arasındaki İlişkide Eudaimonik Öz Düzenleme Değişkeninin Düzenleyici Rolünün İncelenmesi - ÇALIŞKAN, NİMET (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Bu araştırmada, beliren yetişkinlik dönemindeki bireylerin varoluşsal pişmanlık düzeyi ile ontolojik iyi oluş düzeyi arasındaki ilişkide eudaimonik öz düzenleme becerisinin düzenleyici rolünün incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın örneklemi, beliren yetişkinlik döneminde olan 18-30 yaş arasında 333'ü kadın ve 225'i erkek olmak üzere toplam 558 bireyden oluşmaktadır. Katılımcılardan elde edilen verilerle yapılan analiz sonucuna göre varoluşsal pişmanlık ve ontolojik iyi oluş arasında negatif yönde yüksek anlamlı güçlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırma sonuçlarına göre beliren yetişkinlik dönemindeki bireylerin ontolojik iyi oluş düzeyleri ve eudaimonik öz düzenleme düzeyleri arasında pozitif yönde yüksek anlamlı güçlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Varoluşsal pişmanlık ve eudaimonik öz düzenleme arasında negatif yönde yüksek anlamlı orta düzeyde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Beliren Yetişkinlik; Varoluşsal Pişmanlık; Pişmanlık; Ontolojik İyi Oluş; İyi Oluş; Eudaimonik Öz Düzenleme; Duygu Düzenleme; Öz Düzenleme; Eudaimonik