Türk Miras Hukukunda Kuruluş Sermayesi ve Benzeri Karşılıksız Kazandırmaların Denkleştirilmesi - URAL, NİHAL (Seçkin Yayıncılık, 2024)
Ülkemizin mevcut sosyal, kültürel ve ekonomik yapısı içinde gelenek ve görenekleri çerçevesinde mirasbırakanın altsoy mirasçılarından birine ya da birkaçına onun ekonomik bağımsızlığını sağlayabilmesi, sürdürebilmesi veya koruyabilmesi amacıyla karşılıksız kazandırmalarda bulunduğu görülmektedir. Bu kazandırmalar mirasçılar arasında eşitsizliğe sebep olup adaletsiz ve hakkaniyete aykırı sonuçlar meydana getirebilmektedir. Mirasta denkleştirme, mirasçılar arasında bozulan bu denklik, eşitlik ve hakkaniyetin sağlanması amacına hizmet eden bir kurumdur. Denkleştirme kurumu bozulan bu dengenin yeniden sağlanması amacıyla ve Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen şartların gerçekleşmesi ile yapılan karşılıksız kazandırmaların terekeye iadesini öngören bir kurumdur. Böylece mirasbırakanın sağlığında yaptığı karşılıksız kazandırmalar terekeye iade edilerek mirasın paylaşılmasında hesaba katılır ve yasal mirasçılar arasında bozulan denge ve eşitlik düzeltilerek adaletin ve hakkaniyetin sağlanması amaçlanır. Bu çalışmada Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen kanunen denkleştirilecek birden fazla kazandırmadan kuruluş sermayesi ve bu şekilde nitelendirilebilecek kazandırmaların denkleştirilmesi incelenmiştir.
Advancement of Founding Capital and Similar Unrequited Acquisitions in Turkish Inheritance Law
Keywords: Mirasta Denkleştirme; Mirasta İade; Kuruluş Sermayesi; Denkleştirme Davası; Denkleştirmede Değer