Yapay Zeka Tabanlı Temel Hareket Becerileri Ölçüm Sistemi - MURAT TAŞARSU (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Bu çalışma, İstanbul Kültür Üniversitesi ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nin ortak yürüttüğü ve TÜBİTAK tarafından desteklenen iki yıllık bir projenin ürünüdür. Projenin amacı, çocukların motor becerilerini etkin bir şekilde değerlendirme potansiyeline sahip yapay zeka destekli bir ölçüm aracı geliştirmektir. İlk olarak, Kinect sensörlerini kullanarak çocukların yürümek, atlamak, top tutmak ve topa vurmak gibi temel hareketlerini kaydeden bir yazılım geliştirilmiş ve 50 tipik ile 50 atipik çocuktan oluşan bir grup üzerinde denemeler yapılmıştır. Toplanan hareket verileri daha sonra yapay zeka modeline dönüştürmek için işlenmiştir. Projede, katılımcıların tipik mi atipik mi olduğunu, hangi hareketi yaptıklarını bilen ve hareketlere puan verebilen yapay zeka modelleri geliştirilmiştir. Geliştirilen modeller, çocukların hareketlerinin doğru ve güvenilir bir şekilde analiz edilebilmesi için Kinect sensörlerden gelen veriler ile özel olarak oluşturulup kaydedilen videonun CNN ve LSTM yapısıyla analiz edilmesi üzerine kurgulanmıştır. Bu çalışma, kinematik değerlendirme sonuçlarıyla birlikte veriye dayalı motor beceri ölçüm araçlarının geliştirilmesine dair somut bir çalışmadır. Toplanan veri setinin norm değerler üzerinden yapay zeka modeli ile işlenmesi, çocukların motor becerilerinin değerlendirilmesine yönelik önemli bir ilerleme olarak kaydedilebilir. Çocukların motor gelişimini objektif ve güvenilir bir biçimde ölçebilen bu yapı, eğitim ve spor antrenmanlarında değerli bir araç olma potansiyeline sahiptir.
Artificial Intelligence Based Basic Movement Skills Measurement System
Yüksek lisans tezi.
Keywords: AI; Kinect; CNN; LSTM