Şair Ahmet Muhip Dıranas'ın Oyun Yazarlığı - Çelik, Yakup (My University, 2010)
Türk edebiyatında daha çok şair kimliği ile tanınan Ahmet Muhip Dıranas, tiyatro eserleri de kaleme almıştır. Dıranas, Türk edebiyatında şair kimliğiyle yaşayacak, gelecek nesiller de onu şair olarak tanıyacaktır. Gölgeler ve Çıkmaz oyunlarının büyük bir kısmında kahramanlarını şiirle konuşturur. Bir bakıma, şiirlerinde tam olarak dile getiremediği aykırı düşüncelerini tiyatro kahramanlarına söyletir. Bunu tiyatro eserleri boyunca sıklıkla yakalayabiliriz. Ahmet Muhip Dıranas, Türk tiyatrosunda çok önemli bir isim değildir. Ancak Gölgeler ve Çıkmaz adlı oyunlarıyla ilgi çekici, üzerinde durulması gereken bir yazardır.

Ahmet Muhip Dıranas, who is known as a poet of Turkish Literature, also wrote theatre plays. Dıranas will be remembered as the poet of Turkish Literature and next generations will also know him as a poet. In most of the plays “Gölgeler” and “Çıkmaz”, Dıranas make characters speak using poems. Actually, he makes the characters express extraordinary ideas that he cannot tell in his poems. It is observed frequently in his plays. Ahmet Muhip Dıranas is not so famous dramatist in Turkish drama. However, considering his plays “Gölgeler” and “Çıkmaz”, he is a remarkable dramatist who is worth studying.
Ahmet Muhip Dranas as a Dramatist
Keywords: Dıranas, Ahmet Muhip, 1909-1980; Şairler, Türk; Türk Edebiyatı; Türk Tiyatrosu; Tiyatro Oyunları; Poets, Turkish; Turkish Literature; Turkish Drama; Drama Plays