Sahne Sanatlarında Yönetim ve Etkili İletişim - Gürten, Ela (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2009)
Sahne Sanatlarında Yönetim ve Etkili letisim? adlı çalısmamızda, sahne sanatlarının yönetim sistemini anlatarak, iletisim bilimi ve etkili iletisim yöntemleri ısıgında sanat yönetimi ele alınmıstır. Giris bölümünde sanat yönetiminin önemi ve iletisim ile olan iliskisine deginilmis ve sanat yöneticisinde bulunması gereken etkili iletisim becerisi anlatılmıstır. Birinci bölümde etkili iletisim süreci ve islevleri çerçevesinde iletisim kavramı, iletisim sürecindeki aktörler ve islevleri ile iletisim türleri anlatılmıstır. Ayrıca bu bölümde kisilerarası iliskilerde iletisimin rolü ele alınmıstır. İkinci bölümde sanat kavramı, sanatın ögeleri ve sahne sanatları ayrıntılı olarak incelenmistir. Üçüncü bölümde sanat yöneticisi kavramı ve sanat yöneticisi-sanatçı-seyirci iletisimi ele alınmıstır. Ayrıca yine bu bölümde sanatın yönetim sistemi, sanatın pazarlanması ve sanat yönetiminde devletin fonksiyonu ayrıntılı olarak anlatılmıstır. Çalısmamızın sonuç bölümünde ise, sanatın ve yönetim biliminin iletisimle olan iliskisine ve sanat yöneticisi profiline iliskin degerlendirmeler yapılmıstır. Anahtar Kelimeler: Sanat Yönetimi, iletisim, Sahne Sanatları, Sanat Yöneticisi, Opera, Bale, Tiyatro, Kültürel Örgütler

In this study named ?Stage Arts Administration and Effective Communication?, arts administration was discussed under the light of communication science and effective communication methods by focusing on the Management System of stage arts. In the introduction part of the study, the importance of Arts Administration and the relationship between communication and arts administration was given, and effective communication skills that the arts administrator has to possess were stated. In the first chapter, the concept of communication within the framework of effective communication process and its functions; the actors in the communication process, their functions and different types of communication were provided. In addition, the role of communication in interpersonal relationships was dealt here. In the second chapter, the concept of arts, the elements of arts and stage arts were analyzed in detail. In the third chapter, the concept of arts administrator and the communication between arts administrator-artist-audience was discussed. Also, here the management system of arts, arts marketing and the function of the state in arts administration was given. In the conclusion part of the study, some assessments were made relating the relationship between arts, the administration science and communication, and relating the profile of arts administrator. Key Words: Arts administration, communication, stage arts, arts administrator, opera, ballet, drama, cultural organizations
Stage Arts Administration and Effective Communication
Keywords: Sahne ve Görüntü Sanatları; Performing and Visual Arts