Ceza Muhakemesinde Hukuka Aykırı Delillerin Kullanılması ve Değerlendirilmesi Yasağı - AKARSLAN, GÖKHAN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Ceza muhakemesinin amacı, temel hak ve hürriyetleri, insan onurunu koruyarak maddi gerçeği ortaya çıkarıp ceza uyuşmazlığının çözüme kavuşturulmasıdır. Bu amaç yolunda uyuşmazlığa konu olayla ilgili olarak vakıaların ispatlanması gereklidir. Bu bağlamda ceza muhakemesinde ispat önemli rol oynamaktadır. Ceza muhakemesinde ispat faaliyetinde delil serbestisi kabul edilmiştir. Bu serbesti sınırsız ve keyfi olmayıp hukuk devletinin gereği olarak sınırlandırılmıştır. İspat, ceza muhakemesinin temel ilkeleri ışığında hukuka uygun olarak yürütülmesi gereken bir süreçtir. Hukuka aykırı olarak elde edilen delillerin ceza muhakemesinde, ispat sürecinde kullanılamayacağı ve değerlendirilemeyeceği kabul edilmektedir. Hukuka aykırı bir şekilde elde edilen delillerin ceza muhakemesinde ispat faaliyetinde kullanılıp kullanılamayacağı uygulamada ve doktrinde tartışmalıdır. Biz de bu çalışmamızda hukuka aykırı delillerin ceza muhakemesindeki konumunu doktrinsel tartışmalarla ve uygulamadan örneklerle somutlaştırmaya çalışacağız.
Prohibition of Using and Evaluating Illegal Evidence in Criminal Procedure
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Hukuk