Pandemi Sürecinde Küçük Metrekareli Konutlarda Çalışma Ortamlarının Oluşturulması - TURNA, EMİNE AYLİN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2022)
Bu çalışmada Covid-19 pandemisi döneminde küçük metrekareli konutlarda çalışma ortamlarının oluşturulması incelenmektedir. Son dönemlerde çeşitli nedenlerden dolayı tercih edilen küçük metrekareli konutların özellikle salgın gibi olağan dışı durumlarda karantina ve evlere kapanma dönemi ile birlikte veya sonraki dönemlerde nasıl verimli kullanılacağı sorgulanmaktadır. Bu nedenle çalışma kapsamında ilk olarak geçmişten günümüze pandemiler ve Covid-19 pandemisi kavramları incelenmiştir. Daha sonrasında pandemi döneminin dünya üzerindeki etkileri ve bu etkilere karşı alınan önlemler üzerinde durulmuştur. Covid-19 pandemisi dönemi üzerinde durulduktan ev kavramı üzerinde durularak evin fiziksel anlamı ve duyusal anlamı anlatılmıştır. Evin çeşitli anlamları üzerinden ev kavramının Covid-19 pandemisi ile birlikte değişen fiziksel ve duyusal anlamları üzerinde durulmuştur. Pandemi döneminde hayatımıza girmiş yeni düzenler aktarılmıştır. Covid-19 döneminde ev kavramının etkisi, eve düşen görevler ve insanlara sağladığı imkanlar ile pandemi döneminde eve yüklenen yeni işlevler ve evin fiziksel değişimi anlatılmıştır. Özellikle pandemi döneminde ön plana çıkan ve desteklenen evden çalışma prensibi üzerinde durulmuş ve çalışma kapsamında kısa bir ofis gelişimi ve evden çalışma kavramının gelişimi aktarılmıştır. İncelenen başlıklar doğrultusunda konut kavramına geçilerek kısa bir konut kavramının gelişimi ve tarihi özet şeklinde aktarılmıştır. Daha sonrasında küçük metrekareli konut kavramına geçiş yapılmış, gelişimi ve ortaya çıkış nedenleri araştırılarak tasarım prensipleri açıklanırken dünya üzerinden birkaç örnek verilerek konu başlığı desteklenmiştir. Son bölümde ise küçük metrekareli konutlarda evden çalışma ortamlarının oluşturulması üzerine durum küçük metrekareli konutlar üzerinden değerlendirilerek aktarılmaya çalışılmıştır. Küçük metrekareli konutlarda evden çalışma alanlarına dair geçmişte tasarlanmış örnekler sunulmuştur. Covid-19 salgını ve bu salgın ile birlikte oluşan yeni düzenler ile insan hayatına yeni girmiş kavramlar, evden çalışma sistemi ile birleştirilerek küçük metrekareli konutlarda çalışma ortamlarının oluşturulması üzerine belirlenen bir alanda anket çalışması yapılmıştır. Küçük metrekareli konut oranlarının yüksek olduğu İstanbul içinde yer alan yaşam alanı seçilmiş ve burada yaşayan sakinlerden rastgele bir grup oluşturularak bu gruba çevrim içi kanallardan 23 soruluk çevrim içi bir anket çalışması yapılmıştır. Daha sonrasında literatür araştırması ve anket sonuçları birleştirilerek yapılan analizler sonucunda küçük metrekareli konutlarda çalışma alanları oluşturulabilecek bir tasarım önerisi sunulmuştur.
Creating Working Environments in Small Square Meters Housing During the Pandemic Process
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Pandemi; Covid-19; Salgın; Ev; Evden Çalışma; Konut; Küçük Metrekare; Küçük Metrekareli Konut