TBK. m. 58'e Göre Manevi Tazminat Davası - ARICI, ALİME HACER (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2023)
Kişilik hakkı ve buna bağlı kişisel değerlerin korunması hususu hem ülkemizde hem de dünyada gün geçtikçe önem kazanan konulardan birisidir. Bunun ilk ve esas nedeni teknolojinin akıl almaz hızda ve boyutlarda ilerlemesi ve gelişmesidir denilebilir. Bu sebeple hukuk sistemleri, kişilik hakkı ve buna bağlı kişisel değerlerin korunması hususunda gerekli düzenlemeleri yapmak ve zamana bağlı olarak geliştirmek durumundadır. Kişilik hakkı ve buna bağlı kişisel değerlerin ihlali halinde başvurulan en önemli hukuki yollardan birisi de şüphesiz ki manevi tazminat davasıdır. Bu çalışmada, Türk Hukuk sisteminde manevi tazminat davasını düzenleyen hükümlerden biri olan TBK. m. 58 ayrıntılarıyla birlikte incelenmektedir. Çalışma üç bölümden oluşmakta, birinci ve ikinci bölümde TBK. m. 58'e ilişkin konular olan, kişilik hakkı ve kişisel değerler kavramları ile manevi zarar ve manevi tazminat kavramları genel olarak değerlendirilmektedir. Üçüncü bölümde ise TBK. m. 58'in düzenlenme amacı ve genel özellikleriyle birlikte manevi tazminat davasının açılabilme şartları, manevi tazminat miktarının hesaplanması ve diğer önemli hususlar detaylı bir şekilde ele alınmaktadır.
Non-pecuniary Compensation in Accordance With Art. 58 of Turkish Code of Obligations
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Türk Borçlar Kanunu