Neo-Liberalizm, Küresel Kriz ve Emek Piyasasında Yaşanan Dönüşümler: Güney Avrupa Bağlamında Bir Değerlendirme - Bakır, Hasan (My University, 2018)
2008 küresel krizi sonrasında neo-liberalizmin eleştirilmesi beklenirken gelinen noktada kriz sürecinden daha fazla neo-liberalizm ile çıkılacağı beklentisi yaratılmıştır. Nitekim 2008 krizinden ciddi anlamda etkilenen Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin neo-liberal politikaları uygulamaya zorlanması ve bu doğrultuda emek piyasalarının esnekleştirilerek neo-liberalizmin yarattığı krize çare bulunacağı beklentisi oldukça dikkat çekicidir. Bu süreç neo-liberalizmin Avrupa’yı nasıl etkisi altına aldığını göstermesi açısından da oldukça önemlidir. Bu çalışmanın amacı Avrupa Birliği’nin çevresini oluşturan ve krizden en yoğun şekilde etkilenen Güney Avrupa ülkelerinin emek piyasalarını analiz ederek Avrupa Birliği’nde yaşanan neo-liberalleşme sürecini ortaya koymaktır.

After the global crisis in 2008, a serious criticism of neo-liberalism was anticipated, but contrary to expectations, more neo-liberalizm emerged as the solution to problems that came with the global crisis. It was quite remarkable that forcing the member states of the European Union, which was seriously affected by the 2008 crisis, to apply neo-liberal policies and in this respect, expecting a remedy for the crisis of neo-liberalism by labour market flexibility. This process is also important in the sense that it shows how neo-liberalism influenced the European Union. The aim of this study is to reveal how neoliberalism affects the European Union by analyzing labour markets in Southern Europe which was affected most adversely by the global financial crisis.
Neo-Liberalism, Global Crisis and Labour Market Transformation: An Analysis of Southern Europe
Keywords: Neo-liberalizm; Küresel Kriz; Emek Piyasası; Güney Avrupa; Neo-liberalism; Global Crisis; Labour Market; Southern Europe