Anonim şirket yönetim kurulunda cinsiyete dayalı kota uygulamaları - Tütüncü, Muharrem (Seçkin Yayıncılık, 2016)
Kadınların ekonomik yaşama katılımı son yıllarda artış trendindeyse de yönetici poziyonlardaki oranının hala oldukça düşük olduğu göze çarpmaktadir. Kurumsal yönetim ilkeleri kapsamında, yönetimde çeşitliliğin sağlanması amacıyla bağlayıcı olmayan kurllar ile kadınların şirket yönetimindeki rollarinin güçlendirilmeye çalıştığı görülmektedir. Ayrıca devletin erkek eşitliğinin sağlama konusundaki yükümlülüğünden hareketle cinsiyete dayalı bir takım köta düzenlemelerine rastlanmaktadır.

Despite the increase in the number of working women the ration of womwn in the executive positions is still low. There is an effort to strengthen the role of women in company management through nonbinding rules within the scope of corporate governance principles in order to have diversity in the management. Furthermore, some gender-based quota regulations can be observed with reference to the State’s obligation to ensure gender equality.
Keywords: Cinsiyet Kotası; Kadın Kotası; Anonim Şirket Yönetim Kurulu; Kadın Erkek Eşitliği; Kurumsal Yönetim; Gender Quta; Women Quota; Board; Gender Equality; Corporate Governance