New Reality In Museum - Oruç, Zeren (The Turkish Online Journal of Design Art and Communication, 2016)
Bu çalışmada zaman ve mekanın ötesindeki yapısıyla teknolojinin ve değişen iletişim biçiminin bir ürünü olan sanal müzeler incelenecektir. Bunun için öncelikle müzenin tarihi ve teknoloji ile kurduğu ilişki incelenmiştir. Teknolojinin müze hayatına girişi, bir kalite kriteri olarak teknolojinin kullanılışı ve sonunda artan rekabet ortamı nedeniyle müzelerin taleplerini karşılamak adına girdiği teknik ve ekonomik yarış ortaya konmuştur. Çalışmanın konusu olan sanal müzelerin gelişimi, sanal müzelere karşı olumlu ve olumsuz yaklaşımlar incelenerek, henüz üzerinde fikir birliğine varılmamış olan sanal müze kavramını ve türleri açıklanıp sanal müzenin aslında ne olduğu açıklanmaya çalışılmıştır. Son olarak çalışmaya açıklık getirmek amacıyla ileride açıklanacak sebeplerle The Virtual Museum of Iraq ( Irak Sanal Müzesi) seçilerek incelenmiş ve bir sonuca varılmıştır.
Keywords: Virtual Museum; Digital Museum; e-museum; Digitization; Technology; Art; Sanal Müze; Dijital Müze; e-müze; Dijitalleşme; Teknoloji; Sanat