Pandemi Sürecinde Evden Çalışmak Zorunda Kalan Kullanıcıların Verimliliğinin Artırılmasına Yönelik İç Mekanda Biyofilik Tasarım İlkelerinin Kullanılması - MAMMADOVA, GUNEL (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2022)
Koronavirüs olarak adlandırılan Covid-19 pandemisi 2019 yılından itibaren hayatımızda yer almaktadır. Virüsün yayılma ve bulaşma riskini azaltmak adına ülkeler sınırlarını kapatmış, seyahat kısıtlaması, sokağa çıkma yasağı, eğitime ara verilmesi, karantina gibi önlemler almıştır. Bu nedenle de, insanlar çeşitli değişikliklere maruz kalmıştır, yaşadıkları konutlarda tasarım olarak bir dizi değişiklikler yapma kararı almış, evden çalışmak zorunda kalan kullanıcılar ise çalışma alanlarını daha kullanışlı hale getirme ihtiyacı duymuştur. Bu sebeple, konutlarda ofis kavramı değişmiş, kullanıcılar daha verimli ortamlar için değişik tasarım fikirlerine ihtiyaç duymuştur. Ancak, salgın döneminde kullanılan malzemelerin doğal olması, tasarımda kullanılan renkler, konuttaki oksijen miktarı vb düşünülerek doğa ile iç içe tasarım anlayışı benimsenmiş ve biyofilik tasarımın kullanılmasına önem verilmiştir. Biyofilik tasarım pandemi döneminde daha fazla önem kazanmıştır, çünkü evde kapalı kalınan süreçlerde insanlar doğadan uzaklaşmıştır. Bu tezde doğadan uzaklaşmamak, tam tersine biyofilik tasarımla çalışma kapasitelerinin artırılabilecek mekanların tasarlanmasına yönelik öneriler yapılması hedeflenmiştir. Bunu yapabilmek için de biyofilik tasarımla yapılmış var olan ofislerin incelenmesi, buradan çıkarılacak tespitler sonucunda yeni bir tasarım önerisi geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu tasarım önerisiyle, pandemi sürecinde veya buna benzer karantina döneminde home office'te çalışmak zorunda kalan kullanıcıların bu süre içerisindeki verimliliklerini artırabilmeleri hedeflenmiştir. Ancak, bu önerinin tam anlamıyla uygulanabilmesi için pilot bir bölge seçilerek bir tasarım uygulaması yapılması uygun olacaktır.
Using Biophilic Design Principles Indoor to Increase the Competence of Users That Have to Work From Home During the Pandemic
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Pandemi; Biyofilik Tasarım; Doğa; Home office; Evden çalışma; İç Mekân