İsimden Fiil Yapan -al-/-el-; -l- ve -ar-/-er-; -r- Eklerinin Kökeni - Türk, Vahit (My University, 2006)
Türkçede isimlerden geçişsiz fıiller türetmekte kullanılan -ar- 1 -er-; -r- ekine tarihi ve çağdaş bütün lehçelerde; -al- 1 -el-; -1- ekine ise Oğuz grubu lehçelerde rastlamaktayız. Bu ekierin her ikisinde de birden fazla yapının karışıp kaynaşması söz konusudur. -ar- 1 -er-; -r- eki er- fıilinin, -al- 1 -el-; -l- eki ise ol- fiilinin ekleşmesiyle oluşmuştur.

The suffıxes used to make intransitive verbs from nouns (-ar-,-er-, -r-) are common in all the dialects both histarical and contemporary, whereas -al-, -el-, -1-, are common In Oghuz dialects. In both groups of suffıxes, there are two groups of structures mixed together
The Origins of the Suftixes that Make Verbs from Nouns
Keywords: Türkçe; isim; fıil; yapım eki; geçişsiz fıil; Turkish; noun; verb; intransitive verb; derivational affix