Reklamlarda Algı Kodlarının Göstergebilimsel Çözümlemesi ve Arketip Analizi - HASANOVA, MALHAM (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2021)
Reklamların tüketici davranışlarını harekete geçirmesi üzerinde etkilerinin olduğu artık birçok araştırmacı tarafından kanıtlanmıştır. Bu etkiyi yaratabilmek için reklamlarda kullanılan algı kodlarının neler olduğunu ortaya çıkarmayı ve bu unsurları göstergebilimsel analiz ve arketip çözümleme ile incelemeye alan bu çalışma, teori ve çözümleme kısımlarından oluşmaktadır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle Reklam Kavramı ve Tanımı bölümü adı altında; reklamların tarihsel süreç içerisindeki gelişimine, tüketici davranışları üzerindeki etkilerine, reklamlarda algılamayı etkileyen temel faktörlere, algılama açısından reklamlarda kullanılan çözümleme yöntemleri ve benzer konulardan bahsedilmiştir. Bir sonraki bölümde ise araştırmada kullanılan yöntemlerden, göstergebilimsel çözümleme ve arketip analizinin kavramsal çerçevesi hakkında bilgilere yer verilmiştir. Bu bağlamda, bazı önemli araştırmacılara göre farklı şekilde ele alınan ve tanımlanan gösterge kavramı açıklanmış; arketip analizlerinde kullanılan metotlar psikiyatrist Carl Gustav Jung'un arketipsel çözümleme yöntemine göre değerlendirilmiştir. Araştırmanın inceleme bölümünde yer verilen reklamlarda kullanılan arketip türleri de detaylı şekilde açıklanmıştır. Ayrıca çözümlenen reklamlar Gestalt kuramının algı kodları doğrultusunda da değerlenmiştir. Çalışmanın sonuç bölümünde öncelikle araştırmanın amacı, önemi, sınırlıkları ve yöntemi belirtilmiş daha sonra ise incelemek için Efsina, Audi, Siemens, First ve Vodafone markalarının araştırma için seçilen örnek reklamları göstergebilim ve arketipsel açıdan incelenmiştir.
Semiotic and Archetypal Analysis of Perception Codes in Advertisements
▪ Yüksek lisans tezi.