Türkiye'de Vergilendirmenin Ekonomik Kalkınmaya Etkisi - ERTAN, ŞENOL ATAMER (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Bu tez çalışmasında, Türkiye'de uygulanan vergi politikalarının ekonomik kalkınma üzerindeki etkileri incelenmiştir. Vergilendirme, kamu gelirlerinin en önemli kaynağı olmasının yanı sıra, yatırımlar, üretim, istihdam, tasarruf ve gelir dağılımı gibi kalkınmanın temel unsurlarını da doğrudan etkilemektedir. Bu bağlamda çalışmada, Türkiye'nin son yıllarda izlediği vergi politikaları analiz edilmiş; vergi yapısının ekonomik büyüme, kamu hizmetlerinin niteliği ve toplumsal refah üzerindeki etkileri teorik ve ampirik yönleriyle ele alınmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde vergilendirme kavramı incelenmiştir, ikinci bölümde vergi ve kalkınma tarihsel ve yapısal açıdan değerlendirilmiştir. Son bölümde ise Türkiye ekonomisinden elde edilen veriler ışığında vergilendirmenin kalkınma üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, etkin ve adil bir vergi sisteminin sürdürülebilir kalkınma hedefleri açısından kritik öneme sahip olduğunu göstermektedir. Bu çalışma, Türkiye'nin daha dengeli bir büyüme ve toplumsal refah düzeyine ulaşmasında vergi politikasının yeniden yapılandırılması gerektiğine dair önemli tespitler ve öneriler sunmaktadır.
Keywords: Vergilendirme; Ekonomik Kalkınma; Vergi Politikası; Türkiye Ekonomisi; Kamu Gelirleri