Didem Madak'ın Şiirlerinin Söz Dizini (Sıklık-Dil-Kavram) - BİLİR, EMRE (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2022)
Çalışmamızın ilk kısmında Cumhuriyet Dönemi Türk şiiri genel hatlarıyla anlatılmış, ardından da bu dönemin hafızalarda iz bırakmış değerli şairi Didem Madak'ın hayatı, eserleri, ödülleri ve edebî kişiliği hakkında doyurucu bilgiler verilmiştir. Çalışmamızın diğer kısmında ise Didem Madak'ın tüm şiirleri bilgisayar ortamına aktarılmış, Microsoft Excel programı üzerinde dizin çalışması yapılmış ve AntCont programıyla kelime sıklıklarına ulaşılmıştır. Bu bölümleme ve düzenlemelerin ardından Didem Madak'ın tüm şiirlerinin söz dizini oluşturulmuştur. Ayrıca kelimelerin köken bilgisi üzerinde de çalışma yapılmıştır. Bu dizin çalışmasıyla sonuç bölümünde Didem Madak'ın şiirlerinde en çok kullanılan kelimeler ve kavramların bilgisine ulaşılmış, ayrıca yapılan kelime kökeni çalışmasıyla da en çok hangi dilden kelime kullanıldığı bilgisine de ulaşılmış ve bunların tamamı tablolar halinde sunulmuştur. Şiirlerde kullanılan kelimeler ve kavramlar üzerinden çeşitli yorumlar yapılıp tez sonlandırılmıştır. Bu çalışmanın ortaya koymuş olduğu söz dizininin Didem Madak ile ilgili yapılacak araştırmalara kaynak oluşturması temenni edilmektedir.
Word Index of Didem Madak's Poems (Frequency-Language-Concept)
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Didem Madak; Şiir; Söz Dizini; Sıklık; Dil; Kavram