Kashmir between Pakistan and India: A historical narrative - Khan, Walid Ali (İstanbul Kültür Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı / Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı, 2020)
Bu tez analizleri Keşmir'in tarihi ve 1947'den beri kendi toprakları olduğunu iddia eden Hindistan ve Pakistan arasındaki anlaşmazlığı üzerinedir. Çatışma tarihine tekrar baktığımda Keşmir'in bir 'diken' olduğunu gösteriyor. Keşmir halkının görüşlerini ve konuyla ilgili seçimlerini göz ardı ederken, her iki ülke için de bölgenin tam kontrolünü ele almaya kararlılar. Keşmir'de hem Müslüman hem de Müslüman olmayan çoklu krallıkların tarihsel kuralını ve daha sonra Hint bölünme yönetimini okuyarak ve analiz ederek, Kaşmirler, Pakistan ve Hindistan arasında büyük bir güvensizlik ve düşmanlık vakası olduğunu görebiliyorum. son 72 yıldır devam ediyor. Buna ek olarak, geçmiş Keşmir yöneticileri ve Pakistan ile Hindistan arasındaki askeri çatışmanın başlamasına neden olan bazı Keşmirli politikacılar tarafından alınan hatalara ve yanlış siyasi kararlara dikkat çekeceğim. Dahası, Keşmir'de yerli Hindu Keşmir nüfusunun sınır dışı edilmesiyle sonuçlanan İslami köktenciliğin ve militanlığın yükselişinden bahsedeceğim. Barışçıl bir çözüm bulma konusunda neredeyse başarılı olan Pakistan ve Hindistan hükümetleri arasında 2000'lerin başında atılan adımlar gibi bazı olumlu yönlerden de bahsedilecektir. Ayrıca Hindistan'daki sağcı Hindu siyasi partilerinin ve Pakistan ordusunun kötü muamelelerini ve her iki ülke arasında diplomatik güvensizliğe yol açan Keşmir vadisinde devam eden ayaklanmalara yol açacak olan gizli tutkularını açıklayacağım. barış süreci. Hindistan ve Pakistan arasında Keşmir üzerinden yapılan savaşların yanı sıra 1962'de Çin'in dahil olduğu tek bir çatışmadan bahsedeceğim ve ayrıntılı olarak açıklayacağım. 2016 ve 2019 yıllarındaki küçük çatışmalar ve son zamanlarda yaşanan askeri çıkmazlar da kısaca açıklanacaktır. Bu araştırma öncelikli olarak tarihi temelli olduğundan, Keşmir'in kökeninden başlayarak Ağustos 2019 olaylarına kadar tarihsel hesapları kronolojik sırayla sunacağım. Son olarak, bulgularımın özet bir sonucunu vereceğim ve Keşmir'deki mevcut durum hakkında yorum yapacağım. Her iki ülkeye de uygun diplomatik adımlar atılmazsa ve en önemlisi Keşmirlileri ana etkilenen taraf oldukları için akılda tutulursa Pakistan ve Hindistan arasında gelecekteki bir savaşta nasıl ağırlaşabilirdi.

This thesis analyses are on the history of Kashmir and its dispute between India and Pakistan, who have been claiming it as their own territory since 1947. When I look back at the history of the conflict, it shows that Kashmir is a 'thorn'' for both countries because they are adamant on taking full control of the region, while disregarding the views of the Kashmiri people and their choice on the matter. By reading and analyzing the historical rule of multiple kingdoms both Muslim and non-Muslim in Kashmir, and then the post Indian partition governance, I can see that there is a case of immense mistrust and hostility between the Kashmiri people, Pakistan and India that has been going on since the past 72 years. In addition, I will point out the mistakes and wrong political decisions that had been taken by the past rulers of Kashmir and some Kashmiri politicians that had led to the start of the military conflict between Pakistan and India. Furthermore, I will be mentioning the rise of Islamic fundamentalism and militancy in Kashmir that resulted in the expulsion of the native Hindu Kashmiri population. Some positive aspects will also be mentioned such as the steps taken in the early 2000's between the governments of Pakistan and India that were almost successful in finding a peaceful solution. I am also going to explain the notorious political ambitions of the right-wing Hindu political parties in India and the Pakistan military and its secret service, which has led to diplomatic mistrust between both nations and the continuing insurgencies in the Kashmir valley, which has halted the peace process. I will mention and explain in detail the wars fought between India and Pakistan over Kashmir as well as the one single conflict that had involved China in 1962. The small skirmishes and recent military standoffs in 2016 and 2019 will also be briefly explained. As this research is primarily historical based, I will provide historical accounts in chronological order starting from the time of Kashmir's origins until the events of August 2019. Finally, I will give a summarized conclusion of my findings and comment on the current situation in Kashmir stating how it could it could aggravate in to a future war between Pakistan and India if proper diplomatic steps are not taken both countries and mostly importantly, keeping the Kashmiri people in mind as they are the main affected party.
Pakistan ile Hindistan arasında Kashmir: Tarihsel bir anlatım