Türkiye'de Yüksek Teknolojili Ürün İhracatı İle Büyüme İlişkisi - DAĞLI, KAAN ALİ (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Bu çalışma Türkiye'nin 1990-2023 yılları arasında gerçekleştirmiş olduğu yüksek teknolojili ürün ihracatı ile büyüme ilişkisini ekonomik açıdan ele almak, nedenselliğini ölçebilmek ve açıklayabilmek adına yapılmıştır. Bu süreçte Türkiye'de yüksek teknolojili ürün ihracatı ve büyüme ilişkisi incelenmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde teorik çerçevede ekonomik büyüme modelleri hakkında durulup konuyla ilgili kavramlar hakkında bilgi verilmektedir. İktisat tarihinde büyüme teorileri, modelleri ve yapıları üzerinde araştırma yapılmıştır. İkinci bölümde yüksek teknolojili ürün ihracını ve belirleyici faktörler incelenip, belirleyici faktörler ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. Belirleyici faktör ve kavramlar detaylı bir şekilde açıklanarak bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde Türkiye'nin makro ekonomik verileri temin edilip, nedensellik bağı kurulup, ekonomik yöntemlerle analizi yapılmıştır. Toplanan değişkenler neticesinde bulgular değerlendirildiğinde Türkiye'de yüksek teknolojili ürün ihracı ile büyüme arasında pozitif bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır.
Keywords: Yüksek Teknolojili Ürün İhracı; Ekonomik Büyüme; Dış Ticaret; İhracat; Ar-Ge; Patent