Ofislerde Enerji Etkin Aydınlatma Sistemleri - Kutlu, Rana (My University, 2010)
Bu çalışmada, konfor koşullarının sağlanmasında ve mekanın algılanmasında mimarinin önemli öğelerinden biri olan aydınlatma konusu; enerji etkin tasarım bakış açısıyla ele alınmaktadır. Bu amaçla, gün boyu kullanılmaları, kullanıcısayılarının fazla olması ve bununla beraber enerji tüketimlerinin yüksek olmasısebebiyle ofis binaları seçilmiş, enerji etkin aydınlatma tasarımı için kabukta uygulanabilecek sistemler ve yapma aydınlatma kontrol sistemleri tanıtılarak, performansları üzerinden değerlendirilmeleri yapılmıştır.

Lighting, which affects space perception and visual comfort conditions in rooms, is one of the important parts of the architecture. In this study, lighting is dealed from energy efficiency point of view. For this reason, office buildings were selected because of being used all day by a high number of user group and as they have high energy consumption. Artificial lighting control systems and innovative daylighting systems which can be applied on the facade for the energy efficiency, were introduced and their performances were evaluated in this sense.
Energy efficient lighting systems in office buildings
Keywords: Gelişmiş Günışığı Sistemleri; Ofis; Aydınlatma Enerjsi Yönetimi; Fiziksel Çevre Kontrolü; Diploma Projesi; Innovative Daylighting Systems; Office; Lighting Energy Management