Türkiye’de Turizm Gelirleri ile İktisadi Büyüme Arasındaki İlişkinin Analizi (1970-2016) - DERELİ, DENİZ DİLARA; Akiş, Elife (Cordus, Atatürk Üniversitesi İİBF, 2019)
Dünya gayrisafi hasılasının önemli bir kısmını oluşturan turizm, milli gelir artışına neden olarak ülkelerin kalkınmasına hız kazandırmaktadır. Turizm sektörü, döviz kazandırıcı ve istihdam yaratıcı özellikleri ile dış ticaret açığı, enflasyon ve işsizlik gibi makroekonomik sorunların çözümünde ve iktisadi büyümenin desteklenmesinde ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. Bu çalışmada Türkiye’de 1970-2016 dönemi için turizm gelirleri ile iktisadi büyüme arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu doğrultuda eşbütünleşme ve nedensellik analizleri gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak turizm gelirleri ile iktisadi büyüme arasında kısa dönemde bir nedensellik ilişkisi tespit edilememiştir. Ancak değişkenler arasında uzun dönemli bir ilişki tespit edilmiş ve turizm gelirlerinden iktisadi büyümeye doğru bir nedensellik ilişkisi saptanmıştır.

Tourism, which constitutes a significant part of the world's gross domestic product, accelerates the development of countries by increasing the national income. The tourism sector with its speacial characterics, such as being foreign exchange earner and employment creation, makes significant contributions to the economy of the country for the solutions of macroeconomic problems like foreign trade deficits, inflation and unemployment, and it supports the economic growth . In this study, the relationship between tourism revenues and economic growth in Turkey for 1970-2016 period is examined. In this context, cointegration and causality analysis have been carried out. As a result, a short-term causality relationship between tourism revenues and economic growth has not been found. However, a long-term relationship has been found among the variables and a causality relation has been determined from tourism revenues to economic growth.
Analysis of the Relationship Between Tourism Revenues and Economic Growth in Turkey (1970-2016)
Keywords: Turizm Gelirleri; Büyüme; Eşbütünleşme Analizi