Yargı kararları ışığında hukuka uygunluk bakımından yapılaşma ve sonuçları - Yıldız Doğan, Aslı Ceren (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Hukuk Anabilim Dalı / Kamu Hukuku Bilim Dalı, 2012)
İmar Hukuku genel anlamıyla yapıların hukuka uygunluğu konusunda kamu adına denetim ve gözetim sağlayan bir hukuk dalıdır. Son yıllarda, gerçekleşen hızlı nüfus artışı, büyük kentlerin sürekli olarak kırsal alanlardan göç alması, kentsel yerleşim alanlarının bu nüfusu karşılamaya yönelik olarak değişen planlama faaliyetleri doğrultusunda yenilenmesi mecburiyeti, planlama faaliyetleri yapılırken çevresel faktörlere özen gösterilmesi gerekliliği ve aynı zamanda estetik bir mimari anlayışın gelişmesi gibi sebeplerle İmar Hukuku uygulamada artık daha çok önem kazanmıştır. Bu gelişmeler karşısında hem bireyler açısından ve hem de idareler açısından planlı ve hukuka uygun yapılaşmayı sağlamak oldukça zordur. Bu çalışmanın konusunu oluşturan hukuka uygun yapılaşmaların sağlanabilmesi için yapıların öncelikli olarak İmar Kanunu ve ilgili yönetmeliklere uygun olarak yapılması, bazı şartlar altında İmar Kanunu dışındaki özel kanun uygulamalarına dikkat edilmesi ve aynı zamanda idarelerin yapılar üzerinde denetim ve gözetim yetkisini doğru kullanması gerekmektedir. Bu çalışmada; genel anlamıyla yapı ve yapılaşma kavramı, hukuka uygun yapılaşmanın gerçekleşebilmesi için uyulması gereken kurallar, hukuka aykırı yapılaşma ve aykırı yapılaşmanın sonuçları incelenecektir. Anahtar Sözcükler: İmar Hukuku, Yapı ve Yapılaşma Kavramı, Hukuka Uygun Yapılaşma, Hukuka Aykırı Yapılaşma, İmar Yaptırımları
Buıldıng structurıng on legal grounds ın lıght of court precedents and the consequences thereof
In general, construction law is a branch of law monitoring and scrutinizing the buildings in terms of legal grounds. During the past years, Construction Law has came into prominence in practice due to population increase, migration from villages to metropolitans, necessity to renovate the public areas to satisfy the planning activities, necessity to be attentive to environmental issues and developments in architectural fields. Thus, it is exigent for the government and the individuals to maintain a building structuring in line with the legal requirements. This study stresses that the buildings should be built in accordance with the Construction Law and the relevant legislation; that other private law practices should be taken into consideration and the authorization to monitor and scrutinize the buildings should not be abused. This paper analyzes buildings and building structuring, rules to be followed in order to achieve a lawful building structuring, unlawful building structuring and the consequences thereof in broad terms. Key words: Construction Law and Building Concept, Legal Building Structuring, Unlawful Building Structuring; Sanctions on Unlawful Building
Keywords: Hukuk; Law; Hukuka uygunluk; Compliance with laws; Yaptırımlar; Sanctions; Yapılaşma; Structuring; Yargı kararları; Judicial decisions; İmar; Reconstruction; İmar Hukuku; Zoning Law; İmar hakları; Development rights