Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Gurban / Türkiye Kararına İlişkin Değerlendirmeler - Erden Tütüncü, Efser (Seçkin Yayıncılık, 2016)
AİHM, bir kimsenin mahkûm olduğu hapis cezasının infazını bir gün serbest kalma ümidi olmaksızın geçirmesini AİHS m.3 bağlamında kötü muamele olarak kabul etmekte, “umut hakkı”nı insan onuruna saygının bir gereği olarak görmektedir ve Gurban/Türkiye kararı ile bunun yerleşik bir içtihat halini almış olduğu anlaşılmaktadır. Bu çalışmada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 15.12.2016 tarihli Gurban/Türkiye Kararı özetlenerek incelenmiştir. Karar, Türk mevzuatı açısından değerlendirilmiş ve kararın sonuçlarının, Türkiye’nin Avrupa Komisyonu üyeliği bakımından önemine de değinilmiştir. Çalışmanın sonuç bölümünde, Türk İnfaz Mevzuatında, ilki hapis cezasının ilk 25 yılını iyi halli geçirdikten sonra ve devamında her yıl İnfaz Komisyonu tarafından yapılacak bir inceleme ile hükümlünün kamu düzeni bakımından tehlikelilik durumu değerlendirilerek cezasının gözden geçirilmesini öngören bir düzenleme getirilmesi gerekliliği üzerinde durulmuş ve aksi halde, Türkiye’nin ciddi uluslararası yaptırımlara maruz kalma ihtimali bulunduğu belirtilmiştir.
Keywords: Gurban / Türkiye kararı, İAHM, Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, Terör suçları, Şartla (koşullu) salıverme