Moda Dergilerinden Moda Ansiklopedisine, Roland Barthes'in Yazılı Göstergelerinden Görüntü Göstergelere İşlevsel Bakış - Zeybek, Işıl (İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, 2007)
Gerek görse,l gerek dilsel göstergelerin tek başına hiçbir anlam aktarmadıkları ancak kullanıldıkları zamana, bağlama, uzama ve kültürlere göre değişkenlik gösterdikleri ve belli bir dizge içerisinde anlam kazandıkları bilinen bir gerçektir. Bu bağlamda, bu çalışmanın temel izleğini, görsel ve dilsel göstergeleri içinde barındıran modaya, moda kuramlarına, modaevlerine ve tasarımcılara ilişkin ayrıntılı bir biçimde derlenmiş bilgiler aktaran ‘’XX.Yüzyıl Moda Sözlüğü’’ nün üstlendiği işlevlerin bulgulanmasının, moda dizgesinin nasıl biçimlendiğinin ve toplumsal yaşam içerisinde nasıl konumlandığının belirlenmesi oluşturmaktadır.

It is a well-known fact either visual or linguistic indicators transfer no meaning at all when used alone but varies up to the times, contents, interests and cultures and take a new meaning in certain systems. In this contexs, the main subject of this study is the ‘20th Century Fashion Dictionary’ that transfers language gathered together, consists visual and linguistic indicators, fashion theories, fashion houses and designers and fashion systems shape and find a place in social life.
Keywords: gösterge; işlevler; moda; kültür; fotoğraf; indicator; functions; fashion; culture; photo