Zeki Demirkubuz Filmlerinde Erkek Temsillerine Sosyolojik Yaklaşım - ASKARZADE, DANIZ (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Bu çalışmanın amacı, 1990'lar sonrası dönemin önemli yönetmenlerinden biri olan Zeki Demirkubuz'un filmlerinde erkek temsillerinin inşasını sosyolojik açıdan analiz etmektir. Bu çalışmada, 1990'ların ortaları ve 2000'li yılların başından itibaren kendini göstermeye başlayan Yeni Türk Sineması akımının en önemli temsilcilerinden yönetmen Zeki Demirkubuz'un filmlerinde yarattığı erkek karakterler incelenecek ve bu inceleme üzerinden Türk erkeğinin geçirmiş olduğu eril krizin sinemamıza nasıl ve ne ölçüde yansıdığı gösterilmeye çalışılacaktır. Bu noktada, ilk olarak toplumsal cinsiyet ve kimlik kavramları sinema bağlamında tanımlanacak, ardından sinemamızdaki erkek kalıp yargılarına atıfta bulunarak Zeki Demirkubuz filmlerindeki erkek karakterler (baba/babasız erkek, oğul/evlat ve eş/sevgili) figürleri bağlamında "Araştırma yöntemi" kısmında içerik analizi ve göstergebilim yöntemleriyle analiz edilecektir. Çalışma sonucunda yapılan değerlendirmeler, 1990 sonrası dönemin önemli yönetmenlerinden Zeki Demirkubuz'un filmlerindeki erkek temsillerinin, toplumsal yapıda bir arada var olan erkek kimliğinin geleneksel ve modern özelliklerini temsil ettiğini göstermiştir.
Sociological Approach to Male Representations in Zeki Demirkubuz Films
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Zeki Demirkubuz; Toplumsal cinsiyet; Kimlik; Temsil; Temsil Biçimleri