İşyeri Nezaketsizliği İle Tükenmişlik Arasındaki İlişkide Paternalistik Liderliğin Düzenleyici Rolü - DÜZGÜN, FURKAN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
İşyeri nezaketsizliği son dönemde alan yazında sıkça incelenen konulardan biri haline gelmeye başlamıştır. Benzer şekilde tükenmişlik de üzerine sıkça çalışmalar yapılan bir konudur. Çalışma ortamında ortaya çıkabilecek bu iki olumsuz durum arasındaki ilişki yine alan yazında yapılan çalışmalar ile ortaya konmuştur. Bu ilişki üzerinde ise toplumumuzda kabul göreceği düşünülen ve ağırlıklı olarak kolektivist toplumlarda kabul gören paternalistik ya da Türkçe ismiyle babacan liderliğin düzenleyici bir etkisinin var olup olmadığını tespit edebilmek için ise bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışma ölçekleri olarak Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Cortina İşyeri Nezaketsizliği Ölçeği ve Pellegrini Paternalistik Liderlik Ölçeği'nin Türkçe'ye uyarlanmış versiyonları kullanılmıştır. Çalışma farklı sektörlerden katılım sağlayan 369 katılımcıya uygulanmıştır.
The Moderating Role Of Paternalistic Leadership In The Relationship Between Workplace Incivility And Burnout
Yüksek lisans tezi.
Keywords: İşyeri Nezaketsizliği; Tükenmişlik; Paternalistik Liderlik