Alevilik Geleneğinde Bedenin İzleri: Ritüeller ve Beden Folkloru Bağlamında bir İnceleme - ERKEN, MERYEM SENA (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Beden; sembolik anlamların, inançların ve toplumsal süreçlerin görünür hâle geldiği bir alan olarak kültürel unsurların anlaşılmasında önemli bir yere sahiptir. Bedenin barındırdığı bu geniş anlam katmanı halk bilimi alanında beden merkezli okumaların gelişmesine zemin hazırlamış; Katharine Young'ın beden folkloru yaklaşımı kültürün beden aracılığıyla nasıl ifade edildiğini inceleme olanağı sunmuştur. Beden folkloru gibi görece yeni ve özgün bir yaklaşımın Alevilik bağlamında uygulanması, çalışmayı özgün ve halk bilimi literatürüne katkı sunabilecek nitelikte kılmaktadır. Çalışmanın amacı; Alevilik inanç sisteminde bedene atfedilen anlamları beden folkloru perspektifiyle değerlendirmektir. Araştırmada bedene dair yaklaşımlar, beden folkloru kavramı, bedenin ritüel ve din bağlamındaki işlevleri ve Alevilik geleneği içerisindeki yeri ele alınmış; bu doğrultuda özellikle cem törenlerindeki bedensel pratiklerin ne tür sembolik ve kültürel karşılıklar içerdiği ortaya konmuştur. Çalışma, nitel araştırma yaklaşımıyla yürütülmüş; Bahçelievler ve Yenibosna Cemevleri ile Garip Dede ve Karacaahmet Sultan Dergâhlarında yarı yapılandırılmış mülakatlar ve katılımlı gözlem teknikleri kullanılarak veri toplanmıştır. Araştırma kapsamında kurum dedeleri ve cemevi yetkililerinden oluşan toplam dokuz kişiyle mülakatlar gerçekleştirilmiş, görüşmeler ses kayıtlarıyla desteklenmiştir. Bunun yanı sıra Garip Dede Dergâhında bir cem erkânı, ritüelin doğal akışı içinde gözlemlenmiş; 4. Serçeşme Hünkar Hacı Bektaş Veli Festivali'nde Alevi topluluklarına mensup bireylerle görüşmeler yapılmış ve ritüellere ilişkin ek gözlemler elde edilmiştir. ix Araştırmalar sonucunda elde edilen bulgular; bedenin Alevi ibadetlerinde hem bireysel maneviyatı açığa çıkaran hem de kolektif bilinci güçlendiren bir ifade alanı olduğunu ortaya koymaktadır. Cem ritüelinde gözlemlenen semahtaki dönüş figürleri, niyaz, dâr duruşları, zikirlerdeki bedensel yönelişler ve hizmetlerdeki ritmik uyum; bedenin Alevi ritüellerinde inancın anlamını görünür kılan temel bir unsur olduğunu göstermektedir. Bu çerçevede çalışma, beden folkloru yaklaşımı kapsamında Alevilik geleneği içerisinde icra edilen ritüellerin yorumlanmasında kuramsal bir temel sağlamakta; bedensel pratiklerin kültürel anlam üretimi ve aktarımındaki rolünü açıklığa kavuşturmaktadır.
Keywords: Alevilik; Beden; Beden Folkloru; Cem; Halk Bilimi; Ritüel