Türkiye'deki Sanat ve Kültür Yönetimi Lisans Programlarının Müfredat Çıktılarında Dijital Okur Yazarlık Becerisi Bileşenlerinin Düzeyinin Tespit Edilmesi ve İhtiyacın Belirlenmesi - İLHAN, BAŞAK (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Gelişen dijital teknolojiler dünyasında geleneksel müfredat yapıları özellikle yönetim alanlarından mezun olanların, kendi sektörlerinin hızlı değişen yapısına etkin biçimde katılmaları için yeterli olmamaktadır. Yöneticilerin stratejik planlama, bütçe yönetimi, insan kaynakları, iletişim, pazarlama ve satış gibi birçok konuda uzmanlaşması beklenmektedir. Bu konuların uygulamasının dijital teknolojilerden bağımsız düşünülmesi artık mümkün değildir. Kültür sektörü de bu açıdan diğer sektörlerden farklı değerlendirilemez. Bu araştırmanın konusu Sanat ve Kültür sektöründe yönetim pozisyonlarında çalışan kişilerin, dijital okuryazarlık konusundaki durumunu tespit etmek ve Sanat ve Kültür Yönetimi Lisans Programlarında bu becerinin zorunlu müfredata entegre edilmesine yönelik ihtiyacını ortaya çıkarmaktır. Bu sebeple, araştırma tarama modeli kullanılmaktadır. Bu konunun irdelenmesi sırasında betimsel araştırma yapılarak Dünya'da ve Türkiye'de Sanat ve Kültür Yönetimi Lisans programlarının sanatsal, işletme-yönetim ve dijital-bilişim içerikleri ayrıştırılarak ele alınmaktadır. Böylece mevcut olan müfredat içeriği analiz edilerek, eleştirel bir değerlendirmesi yapılmaktadır. Mevcut öğrencilerin bu konudaki düşüncelerini tespit etmek için çıkarımsal yaklaşımla hazırlanmış olan anket tekniği kullanılmaktadır. Sektör çalışanlarının görüşleri ise karma araştırma yöntemi ile tespit edilmektedir. Anket yoluyla toplanan veriler analiz edilmektedir. Aynı zamanda TÜİK, UNESCO gibi kurumların raporları ile araştırma sonuçları desteklenmektedir.
Determining the Level of Digital Literacy Skill Components in the Curriculum Outcomes of Culture and Arts Management Undergraduate Programs in Turkey and Determining the Requirements
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Sanat ve Kültür Yönetimi Lisans Programları Müfredatı; Sanat ve Kültür Yönetiminde Akademik Eğitim; Bilişimin Sanat ve Kültür Yönetiminde Yeri; Bilişim İçerikli Konuların Müfredata Entegrasyonu