Sanal Organizasyonlarda Örgüt Kültürü, Örgütsel Bağlılık ve İş Tatmini Etkileşimi: Hizmet Sektöründe Bir Araştırma - SOFUOĞLU, MELDA (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Bu çalışma, hizmet sektöründeki sanal organizasyonların örgüt kültürü, iş tatmini ve örgütsel bağlılık etkileşimini incelemek amacıyla yurtiçi ve yurtdışında hizmet sektöründe faaliyet gösteren ve sanal organizasyon yapısında çalışanlar örnekleminde yürütülmüştür. Çalışmada, 559 çalışandan online anket yöntemi ile toplanan verilerin analizi sonucunda çalışanların örgüt kültürü, iş tatmini ve örgütsel bağlılık etkileşimini analiz amacıyla oluşturulan model çerçevesinde test edilerek, anket çalışmasının analizi ve bulguları sunulmuştur. Veriler; betimleyici istatistikler, korelasyon, regresyon ve demografik değişkenler bağlamında varyans analizleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçları; sanal organizasyonlarda örgüt kültürü, örgüte bağlılık ve iş tatmini arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiş olup, sosyodemografik faktörler bağlamında farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca araştırma çalışmasında, katılımcıların mevcut durum ve tercih ettikleri örgüt kültürü tiplerine dair Örgüt kültürü değerlendirme aracı(OCAI) analizi ve bulguları sunulmuştur. Çalışma kapsamında, Türkiye'de ilk defa hem yurtiçi hem de yurtdışında hizmet sektöründe ve sanal organizasyon yapısında faaliyet gösteren firmalarda görev yapan çalışanlarla bu ölçekte OCAI hem de regresyon analizinin birlikte yapılması ile akademik literatüre ve iş dünyasına katkıda bulunması hedeflenmiştir.
Interaction of Organizational Culture, Organizational Commitment and Job Satisfaction in Virtual Organizations: A Study in the Service Sector
Doktora tezi.
Keywords: Sanal Organizasyon; Örgüt Kültürü; Örgütsel Bağlılık; Örgüte Bağlılık; İş Tatmini