Bilişsel Davranışçı Terapistler ve Kısa Süreli Psikodinamik Terapistler Arasında Duygusal Karar Verme Süreçleri: Değerlendirme, Seans ve Sonlandırma Aşamalarında Karar Mekanizmaları - OK, BERKAY (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Bu çalışmanın ana amacı; bilişsel davranışçı terapi ve kısa süreli psikodinamik psikoterapi yaklaşımlarındaki terapistin hissettiği duyguların yerini, kararlarına etkisini, farklılaştığı ve benzer hale geldiği yerleri inceleyerek, bu iki yaklaşımın terapötik süreç üzerindeki etkilerini fenomenolojik bir analizle açıklamaktır. Çalışmada, bilişsel davranışçı terapi ve kısa süreli psikodinamik psikoterapi uygulayıcılarının görüşleri tematik analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan terapistler, 2 yıl ve üzeri deneyime sahip olup süpervizyon sürecinden geçmiş bilişsel davranışçı terapi veya kısa süreli psikodinamik psikoterapi uygulayan klinik psikologlardan oluşmaktadır. Çalışmaya katılan terapistlerin 7'si bilişsel davranışçı terapi, 7'si kısa süreli psikodinamik psikoterapi uygulamaktadır. Verilere ulaşmak için katılımcılarla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler online ortamda yapılmış olup katılımcıların onayıyla birlikte ses kaydı alınarak gerçekleştirilmiştir. Her iki terapi yaklaşımında, duyguların karar verme sürecinde olumlu veya olumsuz deneyimlere yol açtığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada edinilen bulgulara göre her iki ekolde de duyguların süreç içinde gözden geçirildiği görülmüştür. Bilişsel davranışçı terapistlerden edinilen bulgulara göre duygusal kararların ilişkiye güven kazandırdığı, kısa süreli psikodinamik psikoterapi uygulayan terapistlere göre ise terapötik ilişkiyi güçlendirdiği sonucu çıkmıştır. Bilişsel davranışçı terapi uygulayan terapistlere göre duygusal kararlarla başa çıkma sürecinde en çok kullanılan yöntemin danışan yararını gözetmek olduğu, kısa süreli psikodinamik psikoterapi uygulayan terapistlerin duygusal kararlarla başa çıkma sürecinde ise duyguları gözden geçirmek olduğu ortaya çıkmıştır. Katılımcıların çoğunluğunun görüşleri üzerinden yapılan bu karşılaştırmalar; terapötik ittifakın analizi, duyguların seans içindeki rolü ve duyguların kararlara olan etkisi gibi temel konularda içgörü sunmaktadır.
Keywords: Duygular; Kararlar