Türkiye’de 2002-2007 Döneminde Uygulanan Para Politikasının Ampirik Bir Analizi: Reaksiyon Fonksiyonunun Tahmini - KARACA, ORHAN (Manisa Celal Bayar Üniversitesi, 2019)
Bu çalışmada Türkiye’de 2002-2007 döneminde uygulanan para politikası ampirik olarak analiz edilmiştir. Bunun için Ocak 2002-Aralık 2007 dönemine ilişkin para politikası reaksiyon fonksiyonu tahmin edilmiştir. Reaksiyon fonksiyonu ile para politikasının bu dönemde enflasyon, çıktı açığı ve döviz kuruna verdiği tepkiler ölçülmüştür. Yapılan analizler sonucunda, para politikasının beklenen enflasyonun hedeften sapmasına güçlü bir şekilde tepki verdiği bulgusu elde edilmiştir. Para politikasının çıktı açığına tepki vermediği sonucuna ulaşılmıştır. Dört ayrı kur değişkeni kullanılarak yapılan analizler, araştırmada ele alınan dönemde para politikasının döviz kuruna da tepki vermediğini göstermiştir.

The monetary policy of the 2002-2007 period in Turkey is empirically analysed in this study. The monetary policy reaction function for January 2002-December 2007 period is estimated in order to do this. With the usage of reaction function, the way how monetary policy reacted against inflation, output gap and exchange rate in this period is measured. According to the findings reached at the end of these analysis, monetary policy sharply reacts to the expected inflation’s deviating from the target. The findings of this study showed that monetary policy does not react to the output gap. Analysis done by using four different currency variables showed that during the referred period of the study, monetary policy does not react to the exchange rate as well.
An Empirical Analysis of the Monetary Policy of the 2002-2007 Period in Turkey: Esti̇mation of Reaction Function
Keywords: Para Politikası; Reaksiyon Fonksiyonu; Merkez Bankası