Sermaye piyasalarında bireysel portföy yönetim danışmanlığı - Wafa, Fahim (İstanbul Kültür Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / İktisat Ana Bilim Dalı / Para ve Sermaye Piyasaları Bilim Dalı, 2020)
Finansal sistem, yatırımların reel ekonomiye kazandırılmasında aracılık rolüne sahiptir. Etkili, güvenli ve iyi işleyen bir finansal sistemin bulunduğu ekonomilerde atıl fonlar ve tasarruflar ekonomiye kazandırılabilmektedir. Finansal sistem yapısı gereği oldukça teknik, uzmanlık bilgisi gerektiren ve dinamik bir yapıdadır. Yatırımcıların nispeten karmaşık olan bir sistemde karar verebilmeleri ve işlem yapabilmeleri için yardımcı unsurlara ihtiyacı vardır. Türk sermaye piyasası hukukunda bu ihtiyacın karşılanabilmesi için "aracı kurum" adı verilen kurumlar vardır. Bununla birlikte yatırımcılara finansal sistemde yardımcı olan danışmanlar da vardır. Türkiye'de sermaye piyasalarında danışmanların yapabilecekleri işlemler kanunlar ve idari düzenlemelerle çerçevelendirilmiş ve sınırlandırılmıştır. Bu çalışmada Türkiye'de sermaye piyasalarında bireysel portföy yönetim danışmanlığı konusu araştırılmış ve incelenmiştir. Çalışma sonucunda bireysel portföy yönetimi sürecinde danışmanların kamuya açık veriler üzerinden yatırımcıları bilgilendirebileceği ancak açıkça alım-satım talimatı veremeyeceği görülmüştür. Bununla birlikte Türk sermaye piyasası hukukunda danışmanlık yapabilecek kişiler ile bunların faaliyetlerinin kapsamı ayrıntılı olarak düzenlenmiş

The financial system has an intermediary role in bringing investments into the real economy. Idle funds and savings can be brought into the economy in economies with an effective, safe and well-functioning financial system. Due to its financial system structure, it is highly technical, requires expert knowledge and is dynamic. Investors need aids to make decisions and trade in a relatively complex system. In Turkish capital market law, there are institutions called "intermediary institutions" in order to meet this need. However, there are also consultants who assist investors in the financial system. they can make the process of advisers in capital markets in Turkey were framed by the laws and administrative regulations and is limited. In this study, individual portfolio management consulting issues in the capital markets in Turkey have researched and studied. As a result of the study, it was seen that in the individual portfolio management process, consultants can inform investors through publicly available data, but cannot give clear buying and selling orders. In addition, the persons who can provide consultancy in Turkish capital market law and the scope of their activities are regulated in detail.
Individual portfolio management consultancy in capital markets
Keywords: İşletme; Business Administration