Psikolojik Güçlendirme Algısı ile Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişkide Bireycilik-Toplulukçuluk Eğilimlerinin Biçimlendirici Rolü - Oktuğ, Bige Zeynep (My University, 2017)
Bu çalışmanın amacı, çalışanların psikolojik güçlendirme algıları ile örgütsel bağlılıkları (duygusal bağlılık, normatif bağlılık, devam bağlılığı) arasındaki ilişkide, bireycilik ve toplulukçuluk eğilimlerinin (yatay bireycilik, dikey bireycilik, yatay toplulukçuluk, dikey toplulukçuluk) biçimlendirici rolünü incelemektir. Bu amaçla, hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren bir firmada çalışan toplam 142 çalışandan elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, psikolojik güçlendirme algısı ile yatay bireycilik, dikey bireycilik ve yatay toplulukçuluk etkileşimlerinin örgütsel bağlılık üzerinde anlamlı bir katkısının bulunmadığını; ancak dikey toplulukçuluk eğiliminin, psikolojik güçlendirme algısı ile etkileşime girdiğinde, devam bağlılığı üzerinde anlamlı bir katkı sağladığını göstermektedir. Psikolojik güçlendirme algısı yüksek iken, dikey toplulukçuluk da yüksek ise, devam bağlılığı en alt seviyelere düşmekte; psikolojik güçlendirme algısı düşük olduğunda, dikey toplulukçuluk da düşük ise, devam bağlılığı en üst seviyelere ulaşmaktadır.

The aim of this study is to investigate the moderating role of individualismcollectivism tendencies (horizontal individualism, vertical individualism, horizontal collectivism, vertical collectivisim) of employees in the relationship between psychological empowerment perceptions and organizational commitment (affective commitment, normative commitment, continuance commitment). For this purpose, data obtained from 142 employees of a firm oprating in ready-made clothing sector were assessed. Results revealed that the interactions of psychological empowerment perceptions with horizontal individualism, vertical individualism, horizontal collectivism have not any contributions on organizational commitment; but the inteactions of psychological empowerment perceptions with vertical collectivism have significant contributions on continuance commitment. If psychological empowerment and vertical collectivism are high, continuance commitment drops at its lowest level; if psychological empowerment and vertical collectivism are low, continuance commitment reaches its highest level.
The Moderating Role of Individualism Collectivism Tendencies in the Relationship Between Psychological Empowerment Perception and Organizational Commitment
Keywords: Bireycilik; Toplulukçuluk; Psikolojik Güçlendirme Algısı; Örgütsel Bağlılık; Individualism; Collectivism; Psychological Empowerment Perception; Organizational Commitment