Kişisel Verilerin Kaydedilmesi Suçu - AYDEMİR, ECE TAŞÇI (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2022)
Kişisel veri; kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgidir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda 2010 yılında yapılan değişiklikle kişisel verilerin korunması hakkı bir insan hakkı olarak kabul edilmiştir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda da kişisel verilerin ve dolayısıyla kişisel veri sahiplerinin korunmasını amaçlayan suç tiplerine yer verilmiştir. Çalışmamızda bu suç tiplerinden biri olan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 135'inci maddesinde yer alan "kişisel verilerin kaydedilmesi suçu"na ilişkin düzenleme, kişisel verilerin korunmasına yönelik güncel mevzuat hükümleri ışığında değerlendirilmiş, kişisel verilerin kaydedilmesi suçunun konusunu oluşturan "kişisel veri" kavramının unsurları irdelenmiş, kaydetme fiilinin hukuka uygunluğunun değerlendirilebilmesi için göz önünde bulundurulması gereken 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile düzenlenen kişisel verilerin işlenme şartları ve kişisel verilerin işlenmesine ilişkin genel ilkelere de bu kapsamda yer verilmiş, kişisel verilerin kaydedilmesi suçuna ilişkin düzenleme ile korunmaya çalışılan hukuki değer olan kişisel verilerin korunması hakkının ulusal ve uluslararası hukuktaki gelişimi araştırılmış ve kişisel verilerin korunmasının önemi aktarılmaya çalışılmıştır. Çalışmamız iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde kişisel veri kavramı, kişisel verilerin korunması hakkı ve kişisel verilerin korunmasının hukuki temellerine yer verilmiş,ikinci bölümde kişisel verilerin kaydedilmesi suçunun unsurları, özel görünüş biçimleri ve muhakemesi suç inceleme metoduna uygun olarak güncel mevzuat ışığında spesifik olarak incelenmiştir.
Crime of Recording Personal Data
▪ Yüksek lisans tezi.