Rusya'ya Uygulanan Küresel Ekonomik Yaptırımların Türkiye Ekonomisine Etkisi - PAKSOY, YUSUF ASIM (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Yapılan bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Rusya'ya uygulanmakta olan küresel ekonomik yaptırımların Türkiye ekonomisine olan etkisi geçmiş ve güncel durumlar ışığında incelenip anlatılmaktadır. Ekonomik yaptırımların tarih boyunca ülkeler arasındaki ilişkilerde yıpratma ve politika değiştirme amacı olarak kullanılmasının sonuçları yine bu çalışmada incelenmiştir. Yaptırımlar sonucunda hedeflenen amaçlara ne seviyede ulaşılabildiği ve süreç içerisinde ortaya çıkan planlanmayan sonuçlar ve durumlar, bu çalışmada ayrıca incelenmiştir. Birinci bölümde ekonomik yaptırımların tarihçesi incelenmiş, ekonomik yaptırımların türleri ve amaçları açıklanmıştır. Buna ek olarak ekonomik yaptırımların etkileri ve etkililiği yine bu bölümde değinilmiştir. Temel yaptırım teorilerinin neler olduğuna değinilmiş ve detaylandırılmıştır. Ayrıca dış politika aracı olarak ekonomik yaptırımların nasıl kullanıldığı da yine bu bölümde açıklanmıştır. İkinci bölümde ise Rusya ve Türkiye arasındaki uluslararası ilişkilere genel bir bakış yapılmış,Rusya-Türkiye ticari ilişkilerinin sektör bazında neler olduğuna değinilmiştir. Rusya'ya uygulanan yaptırımlar ve ambargolara yine bu bölümde değinilmiştir. Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında Rusya'ya uygulanan yaptırımlar ve Türkiye'nin konumu açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise Rusya-Türkiye arasında ekonomik analiz yapılmış yıllara göre olan değişim veriler ışığında incelenmiştir. Rusya'ya uygulanan yaptırımların etkililiği bu bölümde detaylıca incelenmiş, yaptırımlar sonrasın Rusya-Türkiye arasında doğan veya doğabilecek yeni iş birliği ve ticari fırsatlar anlatılmıştır.
The Impact of Global Economic Sanctions on Russia on the Turkish Economy
Keywords: Ekonomi