İlköğretim Fen Eğitimi Astronomi Konularında Arttırılmış Gerçeklik ve Teknoloji Kullanımının Önemi ve Etkisi - GÜNEŞ, ÖZCAN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Yapmış olduğumuz bu tez çalışmasında, eğitimde kullanılan teknolojinin ve arttırılmış gerçekliğin öğrencilerin öğrenmelerinde ne gibi etki yarattığıdır. Özellikle 6.Sınıf seviyesinde müfredatta yer alan "Güneş Sistemi ve Tutulmalar" ünitesinde astronomiye olan ilgileri ve akademik başarıları üzerinde teknolojinin ve arttırılmış gerçekliğin etkisi nedir sorusuna cevap aramaktır. Araştırmada ön test – son test uygulanarak ön test – son test araştırma şekli kullanılmıştır. Araştırma İstanbul ili Büyükçekmece'de yer alan farklı iki şubeye ders veren aynı öğretmen tarafından uygulanmıştır. Şubelerin her ikisi de 6.sınıf düzeyindedir. Bir şube deney grubunu diğer şube ise kontrol grubunu oluşturmaktadır. Kontrol grubu sınıfındaki öğrencilere "Güneş Sistemi ve Tutulmalar" ünitesi müfredatta yer alan tekniklerle anlatılarak dersler işlenmiştir. Deney grubu öğrencilerine ise "Güneş Sistemi ve Tutulmalar" ünitesi teknoloji ve arttırılmış gerçeklik uygulamaları kullanılarak anlatılmıştır. Uygulama müfredatta yer alan ders saatlerine uygun olarak planlanmış ve anlatılmıştır. Bu araştırmamızda veri toplama araçları olarak kullanılan Astronomi Başarı Testi hazırlanmış ve farklı iki sınıfa ön test yapılmıştır. Aynı zamanda her iki sınıfa Astronomi Tutum Ölçeği testi uygulanarak sınıfların astronomiye olan ilgi düzeyleri ölçülmüştür. Bu testler konular hazırlanan planlamaya göre anlatıldıktan sonra son test olarak da uygulanmıştır. Toplanan verilere ait yüzde değerleri, ortalamalar, frekans değerleri ve standart sapmalar SPSS programına aktarılarak sonuçlar değerlendirilmiştir.. Sonuç olarak, teknoloji ve arttırılmış gerçeklik ile ders işlenen sınıflarda deney grubu öğrencilerinde akademik başarı üzerinde olumlu etki yaptığı gözlemlenmiştir. Deney ve kontrol gruplarının veri leri değerlendirildiğinde bazı anlamlı sonuçlara ulaşılmıştır. Astronomiye yönelik tutum ölçeğinde iki sınıfında öntestlerinin arasında farkın çok olmamasına rağmen son test sonuçları değerlendirildiğinde deney grubu öğrencilerin olduğu sınıfın diğer sınıfa göre başarılarının yüksek olduğu gözlemlenmiştir.
The Use of Augmented Reality and Technology in Primary School Science Education Importance and Impact Astronomy Topics
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Fen Bilimleri; Arttırılmış Gerçeklik; Teknoloji; Sanal Gerçeklik; Güneş Sistemi ve Tutulmalar; Astronomi; Akademik Başarı