Kıymetli Evrakın Dijitalleşme Süreci: Alman eWpG Modeli ve Türk Hukukunda Elektronik Kambiyo Senetlerinin Uygulanabilirliği - TORAMAN, BUSE NİRAN BEYHAN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Bu çalışmanın konusu teknolojide yaşanan gelişmeler, insanlar arasındaki etkileşimde yaşanan artış ve bu gelişim ve etkileşimin bir sonucu olarak ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar doğrultusunda kıymetli evrakın kağıt temelli geleneksel yapısının terk edilerek elektronik hale gelmesine ilişkin Almanya'da 9 Haziran 2021'de yürürlüğe giren Alman Elektronik Kıymetli Evrak Kanunu (eWpG) ışığında, Türkiye'de elektronik kıymetli evrak düzenlemesinin karşılaştırmalı bir perspektifle anlatılmasına ilişkindir. Çalışmanın amacı, hali hazırda elektronik olarak düzenlenmesi kabul edilmiş kıymetli evrakların yanında henüz yasal olarak elektronik şekilde düzenlenmesi mümkün olmayan kıymetli evrakaların da uluslarası alanda yaşanan gelişmeler göz önüne alınarak elektronik olarak düzenlenip düzenlenemeyeceği, bu düzenlemelerin nasıl gerçekleştirilebileceği ve yaşanabilecek olumsuzlukları okuyucuya aktarmaktadır. Sorunların incelenmesi, karşılaştırmalı hukuk metodu kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada kıymetli evraka ilişkin temel özelliklere değinilmiş, ardından Almanya'da yürürlüğe giren eWpG'ye yönelik incelemelerde bulunulmuş ve son olarak Türkiye'de yasal olarak düzenlenebilen kıymetli evraklar ile henüz yasal olarak düzenlenmesi mümkün olmayan kıymetli evraklara ilişkin anlatımlarda bulunulmuştur. Bu çalışma, bizlere uluslararası alanda kabul görmüş elektronikleşme çalışmalarının ülkemizde de uygulanabilir olduğunu ve bu yöndeki çalışmaların hali hazırda devam ettiğini, elektronikleşme sürecinin bazı sorunları beraberinde getirecek olmasına karşın, ilgili sorunların, yaşanabilecek sorunlara karşın makul ve mantıklı çözümlerin içerisinde yer aldığı yeknesak hukuki düzenlemeler ile üstesinden gelinebileceğini göstermiştir. Elektronik kıymetli evrakın, ülkemizde uygulanabilmesi ve kabul görebilmesi için yapılması gereken; hukuki ve teknik altyapının hazırlanması ile bu kıymetli evraktan yararlanacak tarafların bilinçlendirilerek gerekli eğitim ve teşvik mekanizmalarının oluşturulmasıdır.
Keywords: Kıymetli Evrak; Elektronik Kıymetli Evrak; Alman Elektronik Kıymetli Evrak Kanunu; eWpG; Elektronik İmza; Kripto Varlık; Kişisel Veri; Elektronik Çek ve Bono Kanun Tasarısı; Elektronik Çek; Elektronik Bono