Yönetim ekonomisinde maliyet, maliyet analizi ve uygulaması - Doğan, Emine Nur (İstanbul Kültür Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / İktisat Anabilim Dalı, 2019)
Rekabetin uluslararası nitelik kazanması, üretim teknolojilerinde meydana gelen değişme ve gelişmeler tüketicilerin ürün ve hizmet faaliyetlerine ulaşımını kolaylaştırmıştır. Bu durum alternatif seçimleri oluşturmuş üreticiler, firmalar ve yatırımcılar arasındaki rekabeti arttırmıştır. Üretim tekniklerindeki gelişme ile maliyet yapısının değişmesi maliyet yönetimini zorunlu hale getirmiştir. Maliyet Yönetimi ve Maliyet Analizleri ile birlikte maliyetlerin planlanması, kontrolü ve yönetimi üreticilere ve firmalara kar elde etmenin yanı sıra kaliteden ödün vermeden maliyet tasarrufu sağlamaktadır. Üretimin planlanmasına ve maliyet tahminine olanak tanıyan bu analizler, oluşacak ek maliyetlere zamanında ve doğru biçimde müdahale edilmesine imkan tanımaktadır. Performans arttırma ve iyileştirme faaliyetlerine odaklanan üretici rekabet düzeyini yükseltmekte ve tüketici için en iyi fiyat ile en kaliteli ürünü üretebilmektedir. Çalışmada üretim faktörleri ile maliyetler arasındaki ilişki incelenirken üretim faktörlerinin maliyet düzeylerine değinilmiştir. Maliyet terimi ve maliyet çeşitleri hakkında bilgi verilirken Maliyet Yönetimi Bilgi Sistemi kapsamında Maliyet Sitemleri ve Analizleri açıklanmış ve örnekler verilmiştir ve Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Uygulaması yapılarak çalışma tamamlanmıştır.

The international quality of competition, the changes and developments in production technologies made it easier for consumers to reach their product and service activities. This led to alternative choices and increased competition between firms and investors. The development of production techniques and change in cost structurehas made cost management mandatory. Cost management and cost analysis together with cost planning, control and management, as well as profit making to manufacturers and companies, without sacrificing quality saves cost. These analyses, which allow production planning and cost estimation, allow timely and accurate intervention of additional costs. Focusing on performance enhancement and improvement activities, the manufacturer increases the level of competition and produces the best quality product with the best price for the consumer. In this study, the relationship between production factors and costs was examined and the cost levels of production factors were discussed. .In the context of Cost Management Information System, Cost systems and analysis are explained and examples are given and the operation is completed by applying Activity-Based Costing.
Cost and analysis of management economics
Keywords: Ekonomi; Ekonomi Politikaları; Maliyet; Maliyet Analizi; Maliyet Yönetimi; Yönetim; Economy; Economic Policies; Cost; Cost Analysis; Cost Management; Management