Kamu Muhasebesinde İlke, Esas ve Etik: Uygulamalı Bir Alan Araştırması - BAŞKAN, SİNAN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2021)
Muhasebe bilimi özellikle son yüzyılda mevcut ticari faaliyetlerin artışı ve devamlı büyüyen kapitalizmin kendine has kazanma arzusu ile hem ülkemizde hem de uluslararası boyutta önemli bir konuma ulaşmıştır. Bu bağlamda muhasebe kayıtları ile şirketlerin ve kamudaki kuruluşların ne tür faaliyetler içerisinde olduğunu tam olmasa dahi kısmen anlayabilmek mümkün hale gelmiştir. Muhasebe mesleğinin ülkemizde özel sektör anlamında kamuoyu tarafından genel olarak ağır sorumlulukları bulunan ve stres yükünün fazlaca olduğu bilinmektedir. Ancak madalyonun diğer yüzü olan kamu sektöründe ise kamuoyunun bu konuda ne denli bilgi sahibi olduğu tam olarak bilinmemektedir. Söz konusu kamu alanında çalışan ve bu mesleği yerine getirmekle görevli kamu personelinin ilke esas ve etik konusunda yaşamış oldukları sorunların neler olduğu, uygulamalı bir alan araştırması sonucunda elde edilen bulgularla incelenecektir. Muhasebe mesleğinin tarafsızlık, gizlilik, dürüstlük, güvenirlik ve sorumluluk gibi ilkeleri bu mesleğin gerekli esaslarıdır. Ancak bu değerler özel sektörde olduğu kadar kamuda da yok olmaya başlamıştır. Bu çalışma ile günümüzde olabildiğince sıradanlaştırılan, fazla önem arz etmeyen muhasebe mesleğini ve bu mesleği icra eden kamu çalışanlarına Bitlis ilinde bulunan bazı kamu kurum ve kuruluşlar bağlamında değinilmeye çalışılacaktır. Muhasebe alanında özellikle son yıllarda artan etik dışı uygulamalar, ilkesizlikler ve kural dışı uygulamaların kamu sektöründeki yansıması, söz konusu bu görevi kamuda sürdürmeye çalışan personelin ise ne tür zorluklarla karşılaştığı ve bunlarla nasıl başa çıktığı incelenecektir. Bu çalışma ile özellikle kamu sektöründe olabildiğince göz ardı edilen bu mesleğe ve çalışanların sorunlarına farklı bir bakış açısıyla bakmaya çalışılacaktır. Yapılan araştırma neticesinde kamu muhasebesi alanında çalışan memur ve yönetici düzeyindeki personelin etik, aidiyet, görev bilinci, ödül ve ceza ve teknolojik gelişmeler hakkında birim içi ve kamu muhasebesi anlamında büyük oranda farklı fikirlere sahip oldukları saptanmıştır.
Principles, Essentials, and Ethics in Public Accounting: An Applied Field Study
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Kamu Muhasebesi