İş Stresi ve Sessiz İstifa Tutumu: İş Yerinde Mizah Yoluyla Başa Çıkmanın Düzenleyici Rolü - YILMAZ, BUKET (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Bu tez, iş stresi ile sessiz istifa tutumu arasındaki ilişkiyi ve bu ilişki üzerinde iş yerinde mizah yoluyla başa çıkmanın düzenleyici etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Sessiz istifa, çalışanların işlerinden resmi olarak istifa etmeden çaba ve girdilerini en az düzeyde tutarak işe devam etmelerini ifade etmektedir. Çalışmada, iş yerinde deneyimlenen stresin, sessiz istifa üzerindeki etkisinde mizah yoluyla başa çıkmanın düzenleyici bir rol oynayıp oynamadığı araştırılmıştır. Araştırma, çeşitli kamu ve özel sektörde çalışmakta olan 400 kişinin katıldığı anketler aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Bunun için araştırmada, Sessiz İstifa Tutum Ölçeği, Genel İş Stresi Ölçeği ve İş Yerinde Mizah Yoluyla Başa Çıkma Ölçeği kullanılmıştır. Nicel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada, iş stresi, sessiz istifa ve iş yerinde mizah yoluyla başa çıkma arasındaki ilişkiler Pearson Korelasyon analizi ve Hayes Process Makrosu eklentisi kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda sonuçlar tartışılmış olup, araştırmanın kısıtları ele alınmış ve gelecekte yapılacak çalışmalara yönelik öneriler sunulmuştur. Genel olarak, bu çalışmanın bulguları, iş stresinin sessiz istifa tutumunu pozitif yönde etkileyerek artırdığını; ancak iş yerinde mizah yoluyla başa çıkmanın, iş stresinin üzerinde düzenleyici bir etki göstererek çalışanların sessiz istifa tutumlarını hafiflettiğini ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda, örgütlerde mizahın bir başa çıkma yöntemi olarak ele alınması ve teşvik edilmesi önem taşımaktadır. Araştırma ayrıca, örgütlerin ve liderlerin sessiz istifayı önlemek ve iş stresini azaltmak adına çalışanlara yönelik nasıl önlemler alabileceğine dair öneriler sunmaktadır.
Keywords: İş stresi; Sessiz İstifa; İş Yerinde Mizah Yoluyla Başa Çıkma