Kutadgu Bilig’deki sanı Edatı Üzerine - Türk, Vahit; Özalan, Uluhan (Ahmet Yesevi Univ, Mutevelli Heyet Başkanlığı, Taşkent Caddesi 10 Sok Nu 30, Bahcelievler, Ankara 06490, Turkey, 2014)
Medeniyet tarihimizin en önemli eserlerinden bir olan Kutadgu Bilig bugüne kadar birçok çalışmaya konu olsa da zengin bir içe- riğe sahip olmasından dolayı bütün özelliklerinin tam olarak ortaya konulduğu söylenemez. Bu bakımdan, gerek kültür tarihi gerekse dil açısından, araştırmacıların dikkatine takılan nitelikleri yapılan yeni çalışmalarla gün ışığına çıkarılmaktadır. Bu çalışmada, Kutadgu Bilig’de araştırmacıların şimdiye kadar üzerinde durmadığı, aslen benzetme işleviyle kullanılan ve san- fiili üze- rinde zarf-fiil ekinin kalıplaşması yoluyla oluşan sanı edatı ele alınacak, edatın eserde kullanımı, dilbilgiselleşme süreci ve köke- nine dair bilgiler verilecektir.

Although Kutadgu Bilig, which is one of the most important works of the history of Turkish civilization, has been the subject of many studies, it can be claimed that, due to its rich content, all of its properties have not been put forward yet. Accordingly, its qualities that have escaped from researchers' attention are gradually being brought to light. The present study focuses on the postposition of sani, which primarily functions as an analogy and which is formed with the verb san- "to assume, to suppose" and the gerund suffix -1. The study provides information on its usage in the work, the process of its grammaticalization, and its etymology.
On The Postposition of Sani in Kutadgu Bilig
Keywords: Kutadgu Bilig; Postposition; Sani; The Verb Sa-; Grammaticalization; Kutadgu Bilig; Edat; Sanı; Sa- Fiili; Dilbilgiselleşme