Türkiye'deki Futbol Kulüplerinin Altyapılarının Yapılanması, Yönetim Biçimleri, İdare Yapısı ve Avrupa'daki Örneklerle Kıyaslanması - Akkoyun, Serkan (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / İktisat Anabilim Dalı / Yönetim Ekonomisi Bilim Dalı, 2014)
Bu çalışmada Türkiye'deki futbol kulüplerinin altyapılarının nasıl yapılandıklarının ve nasıl yönetildiklerinin incelenmesi ve Avrupa'daki örneklerle kıyaslanması hedeflenmiştir. Çalışma için Avrupa'da altyapı konusunda başarılı olmuş kulüpler belirlenmiş ve genç yetenekleri yönetim biçimleri incelenmiştir. Türk futbolunun en başarılı kulüplerinin altyapı çalışmaları konusundaki durumları saptandıktan sonra ülkenin bu konuda çalışmalarına baktığımızda en dikkat çeken kulübü olan Bucaspor ile futbol kamuoyu tarafından Avrupa'nın en iyisi kabul edilen Ajax yönetim biçimleri bazında kıyaslanmıştır. Altyapılarda yetişen futbolcular ile onları yetiştiren hocalar ile yapılan röportajlar Türkiye ile Avrupa arasındaki farkı da gözler önüne sermiştir.
Construction of Youth Academies, Management Styles, Administrative Structures of Football Flubs in Turkey and Comparing with European Clubs
It is aimed to investigate how youth academies are developed and how they are managed in Turkish Football Clubs, and to compare them with European football clubs. The European football teams that have most accomplished youth academies are point out and the forms of their management that are used on young talents are investigated for this study. After the aspects of most popular football clubs about youth academies, Bucaspor which has the most salient youth academy in Turkey and Ajax, is admitted to have best youth academy by public opinion of football, are compared based on their forms of management. Interviews with the footballers and their coaches display the difference between Turkey and Europe.
Keywords: Alt Yapı; Infrastructure; Futbol; Football; Futbol Takımları; Football Teams; Spor Yönetimi; Sport Management; İdari Yapı; Administrative Structure