İfa Yerine Edim İfa Uğruna Edim - ÖZER, ZEYNEP GÜLER (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
İfa yerine edim ve ifa uğruna edim her ne kadar Türk-İsviçre Hukuku öğretisi ve uygulamasında kabul edilse de bu hukuki kurumlara ilişkin doğrudan ve açık bir kanuni düzenleme bulunmamaktadır. Sözleşme özgürlüğü çerçevesinde tarafların akdedebileceği ifa yerine edim ve ifa uğruna edim sözleşmelerinin hukuki niteliğinin, geçerlilik şartlarının ve hukuki sonuçlarının belirlenmesi bu kurumların uygulanmasında ortaya çıkan sorunların çözümü bakımından önem taşımaktadır. Çalışmamızda ifa yerine edim ve ifa uğruna edim kurumlarının temel özellikleri, hukuki nitelikleri ve hukuki sonuçları Alman ve İsviçre Hukuku öğretisi ve yargı kararlarından da yararlanılarak incelenmiştir. Çalışmamızın giriş bölümünde ifa yerine ve ifa uğruna edimle doğrudan ilgili kavramlar olan ifa ve edim kavramları incelenmiş, edime uygun ifa kuralı istisnalarıyla ele alınmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde ifa yerine edim sözleşmenin hukuki niteliği, kuruluşu, geçerlilik şartları ve hukuki sonuçları, uygulamadaki önemli örnekler üzerinde de durularak detaylı olarak incelenmiş, benzer hukuki kurumlarla karşılaştırması yapılmıştır. İkinci bölümde ise ifa uğruna edim sözleşmesinin hukuki niteliği, kuruluşu, geçerlilik şartları, taraflara sağladığı haklar ve yüklediği borçlar ile hukuki sonuçları, yine uygulamadaki önemli örneklerine de yer verilerek açıklanmıştır. Son olarak ifa uğruna edimin benzer hukuki kurumlarla karşılaştırması yapılmış, özellikle ifa yerine edim ve ifa uğruna edim karşılaştırılarak aralarındaki benzerlik ve farklılıklar ortaya konmuştur.
Doktora tezi.
Keywords: İfa Yerine Edim; İfa Uğruna Edim; Edime Uygun İfa Kuralı; İfa İkamesi; Borcun Sona Ermesi