Evliya Çelebi Seyahatnâmesi'nde Çekim Edatı İşlevinde Kullanılan -IncA Ekli Zarf-Eylem Yapıları - Karpuz, Hacı Ömer; Salan, Erkan (Selçuk Üniversitesi, 2014)
Seyahatnâme'de çekim edatı işlevi kazanmış -IncA ekli zarf-eylem yapılarını ele alan bu makale giriş, inceleme ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çekim edatlarının oluşumu hakkında bilgi verilmiş; inceleme bölümünde "varınca", "gelince", "olınca", "gidince", "çıkınca", "enince" sözcüklerinin Seyahatnâme'de sınırlama bildiren çekim edatı işlevindeki kullanımları örneklerle anlatılmıştır. Sonuç bölümünde, çalışmayla elde edilen tespit ve yorumlara yer verilmiştir

This article which studied structures of gerundium with ‐IncA used in function of post‐ position in Seyahatnâme is comprised of introduction, research and conclusion sections. In the introduction section; occurrence of postpositions have been expressed. In the research section; usages of limiting postposition of the words ʺvarıncaʺ, ʺgelinceʺ, ʺolıncaʺ, ʺgidinceʺ, ʺçıkıncaʺ and ʺeninceʺ in Seyahatnâme have been explained with examples. In the conclu‐ sion section; the determinations and the comments revealed through the study have been sta‐ ted.
Structures of Gerundium with -IncA Used in Function of Postposition in Evliya Çelebi Seyahatnâmesi
Keywords: Evliya Çelebi Seyahatnâmesi; çekim edatı; zarf-eylem eki "-IncA"; sınırlama; işlev; Evliya Çelebi Seyahatnâmesi; postposition; gerundium "-IncA"; limitation; function