Ergenlik Döneminde Sanat Eğitimi Alan Öğrenciler ile Almayan Öğrenciler Arasındaki Sanata karşı Olan Tutumun İncelenmesi - ÖZTOL, ÖZDEN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Bu araştırmada, ergenlik döneminde bulunan öğrencilerin sanata karşı tutumları; yaş, cinsiyet, ikametgâh türü, gelir seviyesi, kültürel etkinliklere katılım durumu ve sanat eğitimi alma gibi değişkenler açısından incelenmiştir. Bulgular, yaş değişkeninin sanatsal tutum üzerinde anlamlı bir fark yaratmadığını göstermiştir. Ancak, cinsiyetin ergen bireylerin sanata olan ilgisi ve tutumları üzerinde belirleyici bir rol oynadığı saptanmıştır. Kadın katılımcılar, sanatın gerekliliği, sanatsal etkinliklere katılım ve kişisel sanatsal gelişim konularında erkek katılımcılara kıyasla daha olumlu tutumlar sergilemiştir. İkamet edilen yerin (kırsal veya kentsel) sanata karşı tutum üzerinde anlamlı bir fark yaratmadığı görülmüş, buna karşılık kültürel etkinliklere katılım sıklığının sanatsal tutum ve ilgi üzerinde önemli bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Özellikle yıl veya ay içerisinde kültürel etkinliklere daha sık katılan ergen bireylerin sanata karşı daha olumlu tutum geliştirdiği tespit edilmiştir. Ayrıca, sanat eğitimi alan ergenlerin almayanlara göre sanata karşı daha yüksek düzeyde olumlu tutum geliştirdiği ve sanatsal etkinliklere daha aktif katılım gösterdiği saptanmıştır. Araştırma bulguları ergenlik döneminde cinsiyet, kültürel etkinliklere katılım ve sanat eğitimi alma durumunun sanata karşı tutum ve ilgi üzerinde etkili faktörler olduğunu ortaya koymuştur. Gelir seviyesi ve ikametgâh türü gibi değişkenlerin ise sanatsal tutum üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Bu doğrultuda, ergen bireylerin sanatsal gelişimlerini desteklemek amacıyla sanat eğitiminin yaygınlaştırılması ve kültürel etkinliklere katılımı teşvik eden sosyal ve eğitsel politikaların geliştirilmesi önerilmektedir.
Keywords: Ergenlik; Sanata karşı Tutum; Sanat İlgisi; Sanat Eğitimi