6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’na Göre Tescilli Markanın Kullanılmaması ve Buna Bağlanan Hukuki Sonuçlar - AKKARTAL, HANİFE ÖZTÜRK (Seçkin Yayıncılık, 2019)
Tescilli markanın marka korumasından yararlanabilmek için, Sınai MülkiyetKanunu’nda belirtilen biçimde kullanılması gereklidir. Aksi halde, marka sahibi tarafından,tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde haklı bir sebep olmadan tescil edildiğimal veya hizmetler bakımından Türkiye’de ciddi biçimde kullanılmayan ya da kullanımınabeş yıl kesintisiz ara verilen markanın iptaline Türk Patent ve Marka Kurumutarafından karar verilir. Markanın ayırt edici karakteri değiştirilmeden farklı unsurlarlakullanılması, sadece ihracat amacıyla mal veya ambalajlarında kullanılması., markasahibinin izni ile kullanılması da marka sahibi tarafından kullanım olarak kabul edilir.Tescilli marka sahibinin markasını kullanmaması, sonraki tarihli marka başvurusunaitirazının reddine sebep teşkil edebileceği gibi; sonraki tarihli bir markanın hükümsüzlüğütalebiyle veya markasına tecavüz edildiği gerekçesiyle açılan davada, def’i olarakda ileri sürülebilecektir.

In order to benefit from trademark protection, the registered trademark should be used in compliance with the Code of Industrial Property.Otherwise, Turkish Patent and Trademark Institution would revoke a trademark which has not been used substantially in Turkey by its holder in the last five years from the date of registration without a valid reason or a trademark which its use has been paused for an interrupted five years. The usage of trademark along with other elements without changing its distinctive character, or on the goods or its packages with the sole purpose of export, or with the permission of its holder is considered as a usage of the trademark by its holder. The holder’s fail to use its registered trademark may result in rejection of its future application to register the same trademark and may also be used a defence against the holder in a case filed for the invalidity or violation of the trademark.
The Holder’s Fail to Use a Registered Trademark Under the Code of Industrial Property (Law No.6769) and Its Legal Consequences
Keywords: Marka; Tescilli Marka; Markanın İptali