Kurumsal İletişim Faaliyetlerinde Sosyal Medyanın Yeri: LinkedIn Örneği Üzerine bir İnceleme - KARA, ESRA (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Kurumlar açısından iletişim, günümüzde bilgi aktarımının ötesine geçerek kimlik inşası, stratejik konumlanma ve paydaşlarla sürdürülebilir ilişkiler kurmayı kapsayan çok boyutlu bir sürece dönüşmüştür. Dijitalleşmeyle birlikte bu süreç, yeni iletişim teknolojileri ve platformları aracılığıyla yeniden tanımlanmış, kurumların kendilerini nasıl sunduklarını, nasıl algılandıklarını ve hangi değerler etrafında ilişki kurduklarını şekillendiren stratejik alanlara dönüşmüştür. Bu dönüşümde LinkedIn, profesyonel odağı, güvenilir içerik yapısı ve iş dünyasına özgü dinamikleriyle öne çıkan bir platform olarak kurumsal iletişimde ayrıcalıklı bir konum edinmiştir. Geleneksel kurumsal iletişim araçlarının ötesine geçerek şeffaflık, temsil ve etkileşim temelinde yeni bir iletişim dili sunan bu mecra, kurumlar için dijital bir vitrin işlevi görmektedir. Bu tez çalışması, LinkedIn'in dijitalleşen iletişim ortamındaki rolünü analiz ederek, kurumsal iletişim stratejileri içindeki konumunu incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, LinkedIn' in kurumsal kimlik sunumu, itibar yönetimi, liderlik iletişimi, kriz süreçleri ve hedef kitleyle etkileşim gibi temel alanlardaki stratejik işlevi değerlendirilmektedir. Nitel araştırma yöntemiyle yürütülen bu çalışmada, Türkiye'de farklı sektörlerde faaliyet gösteren 15 kurumsal iletişim profesyoneliyle derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bulgular; "Kurumsal Sosyal Medya Kullanım Pratikleri," "Dijital Kurumsal İletişim Etkinliği," "Kurumsal Paydaş Katılımı" ve "LinkedIn'in Kurumsal İletişimin Geleceğindeki Yeri" başlıkları altında analiz edilmiştir.
Keywords: Sosyal Medya; LinkedIn; Dijital Temsiliyet; İtibar Yönetimi