Uyuşturucu veya uyarıcı madde suçlarında failin kastının belirlenmesi - Aytaç, İkbal (İstanbul Kültür Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı / Kamu Hukuku Bilim Dalı, 2021)
Uyuşturucu veya uyarıcı maddelere karşı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir mücadele yürütülmeye çalışılmaktadır. Bu bağlamda ülkemiz uluslararası alanda imzalanan birçok sözleşmenin tarafı olmuş ve iç hukukunu imzalanan bu sözleşmelerle uyumlu hale getirmek için yasalarda gerekli değişiklikleri yapmıştır. İç hukukumuzda bu konuda temel olarak görülen üç düzenleme bulunmaktadır. Bunlar; 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun,3298 sayılı Uyuşturucu Maddelerle İlgili Kanun ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'dur. Kanun koyucu tarafından, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 188, 190 ve 191. maddelerinde, uyuşturucu ve uyarıcı madde suçlarına ve bu suçlar için öngörülen cezalara yer verilmiş; 189. maddesinde tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbiri uygulanması ve 192. maddesinde uyuşturucu ve uyarıcı madde suçlarında etkin pişmanlık hâlleri düzenlenmiştir. Bu çalışmada uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin tanımları yapılarak, türleri anlatılmış, dünyadaki ve ülkemizdeki tarihsel süreçlerinden, konuya ilişkin uluslararası sözleşmelerden ve uluslararası kuruluşlardan bahsedilmiş, sonrasında Türk Ceza Kanunu'nun 188,190 ve 191. maddelerinde yer alan uyuşturucu veya uyarıcı madde suçları anlatılmıştır. Son olarak uyuşturucu veya uyarıcı madde suçlarında failin kastının belirlenmesi açısından suç türleri ayrı ayrı ve karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Bahse konu suçlarda failin kastının ortaya koyulması bakımından doktrindeki görüşler ile yetinilmeyip Yargıtay kararları incelenerek içtihatları ile Yargıtay'ın bu konuya bakışını ortaya koymak amaçlanmıştır.

A struggle is being waged against drugs or stimulants in our country as well as in the whole world. In this context, our country has become a party to many international conventions and made necessary changes in the laws in order to harmonize its domestic law with these conventions. There are three basic regulations on this subject in our domestic law. These; The Law on Control of Drugs No. 2313 is the Law No. 3298 on Drugs and the Turkish Penal Code No. 5237. By the legislator, in the articles 188, 190 and 191 of the Turkish Penal Code numbered 5237, narcotic and stimulant crimes and penalties for these crimes are included; The application of security measures against legal entities in Article 189 and effective repentance in drug and stimulant crimes are regulated in Article 192. In this study, the definitions of drugs and stimulant substances are made, their types are explained, historical processes, international conventions and international organizations are mentioned, then the narcotic or stimulant substance crimes in articles 188, 190 and 191 of the Turkish Penal Code are explained, and finally, in narcotic or stimulant drug crimes In terms of determining the intent of the perpetrator, the types of crime are discussed separately and comparatively. While preparing the study, books, magazines, articles, etc. In addition to the resources, the Supreme Court decisions and doctrine views were also used to shed light on some problems in practice.
In drug or stimulatic substance violations determining the intent of the perpetrato
Keywords: Hukuk; Law