Örgütsel sessizlik iklimi ve çalışan sessizlik davranışlarına ilişkin bir araştırma - Demir Uğur, Elif (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / İşletme Anabilim Dalı / İşletme Bilim Dalı, 2017)
Örgütsel sessizlik konusunda son zamanlarda çalışmalarında sıklıkla yer bulmakta olan önemli bir olgudur. İş görenlerin sorumluluk alanı içerisinde yer alan, sorumluluk alanı ile ilişkide olan ya da faaliyet konularında veya işyerlerindeki diğer konulardaki faaliyetler ile ilgili fikirlerini, önerilerini, kaygılarını, düşüncelerini ve gelişim önerilerini dile getirmemeleri şeklinde sergiledikleri bu davranış durumu günümüzde yapılan araştırmalar ile örgütlerde tespiti zor olsa da sıklıkla gerçekleştiği tespit edilmiştir. Birçok farklı neden ile oluşabilecek örgütsel sessizliğin bir iklim haline dönüşmesi birçok iş faaliyetinde yapılması gereken, iş görenler tarafından tespit edilen ve sessizlik ikliminin etkisi ile dile getirilmeyen iyileştirmeleri, kararları ve iş geliştirme faaliyetlerinin yerine getirilmesini engelleyecek ya da geciktirecektir. Bu tezdeki araştırma, perakende sektörünün önde gelen kuruluşlarından birinin merkez birimlerinden birisinde yapılmıştır. Bu kapsamda, çalışmada iş görenlerin, kurumlarında, bölümlerinde ya da faaliyet alanlarında sessizlik iklimi algısı sorgulanmaktadır. Bununla paralel olarak çalışmada, sessizlik davranışının altında yatan eğilimin tespitine çalışılmıştır. Yapılmış olan çalışma sonuçlarına göre en yüksek ilişki üst yönetimin tutumu ile korku ve kendini korumaya dayalı sessizlik davranışı arasında ölçülmektedir. Tezdeki bir diğer belirgin sonuç ise çalışanların sessizlik davranışlarının artmasının, bölüm yöneticilerinin tutumu ile yüksek ilişki göstermesi olarak ortaya çıkmaktadır.
Organizational silence climate and a research regarding employee silence behaviors
The organizational silence is an important topic which can be found frequently in its place recently. It is such a behaviour of employees such as they don't mention their ideas, suggestions, fears, thoughts and development proposals about the relations with their responsibility areas, their business topics or the other topics of business in their company; this behavior situation is identified as frequently actualized in organizations today, though it is hard to identify. As many different reasons can be caused organizational silence if it turns to a climate, it will delay or block the improvements which employees detected but they don't mention because of the silence climate in many business activities. The research in this thesis is done at one of the first retail corporations' one of the central units. In this context, at this study the perception of silence climate of employees in their organization, department or business areas is questioned. Parallel to this, in this study it is attempted to determine the underlying trend in silence climate. According to the study results the highest relationship is measured between the attitude of top management with the behovior of fear and based on self-protection. The other significant result comes out in the thesis as showing a high correlation between increasing the silence behaviors of employees with the attitude of the department managers.
Keywords: Sessizlik; Silence; Çalışan sessizliği; Employee silence; Çalışanlar; Workers; Örgüt iklimi; Organizational climate; Örgütsel sessizlik; Organizational silence