Hollywood'dan Indiewood'a Amerikan sinemasının değişimi - Erensoy, Şirin Fulya (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / İletişim Tasarımı Anabilim Dalı, 2012)
Amerikan sinemasının 100 yılı aşan bir tarihi olmakla birlikte bu sinema farklı evrelerden geçmiştir. Bu evreler estetik anlamda farklılıklar göstermekle birlikte, o tarihi dönem içerisinde var olan kültürel ve sosyal dinamiklerden etkilenmiştir. Bunun ötesinde, Hollywood kelimesiyle eş anlamlı hale gelen Amerikan sineması, ekranda gördüğümüzün ötesindedir; bu filmler, yapılandırılmış ve güçlü bir stüdyo sisteminin içerisinden çıkmaktadır. stüdyolar, seyircilere aktarılan filmlerin içeriğinin kararında rolleri büyüktür. Tarihi süreç içerisinde, stüdyoların gücü ve etkisi değişikliklere uğramış ancak her aşamada film yapım sürecinin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Bu güç her ne kadar film yapım sürecinin bütünleyici bir parçası olsa da, seyirciler tarafından boyutları bilinmemektedir. Bu çalışma, Amerikan film estetiğindeki değişikliklerin nedenini incelemektedir; hangi tarihi olaylar, sanatsal hareketlenmeler ve teknolojik gelişmeler filmlerin görsel dilini etkilemiştir. Stüdyo sistemindeki değişiklikler incelenecek, Hollywood sinemasının farklı evreleri araştıralacaktır. Bu evreler: Klasik Hollywood, Yeni Hollywood, Blockbuster ve Indiewood sinemalarıdır.

The history of American film spans over a 100 years and has gone through several stages. These stages differ aesthetically and have been influenced by social and cultural dynamics happening in that particular time in history. Furthermore, American film, which has now become synonym with Hollywood ? the headquarters of filmmaking ?is more than just what we see on the screen; these films come out of a well-established and powerful studio system, which dictates the content of the films delivered to audiences. At some points in history very strong, the studio system is an integral part of Hollywood filmmaking. This power, often unknown to audiences, is, in fact, a determining factor in the final cut of any film produced by one of the studios. This study will examine the reasons for the changes in American film aesthetics; what historical events, artistic movements and technological developments affected the visual style of films. The changes in the studio system will be analyzed, as well as the main stages of the Hollywood film: Classic Hollywood film, New Hollywood film, Blockbusters and Indiewood.
From Hollywood to Indiewood, the changes in American film
Keywords: Radyo-Televizyon; Sahne ve Görüntü Sanatları; Amerikan sineması; Hollywood; Sanat; Sinema; Sinema sektörü; Sinema tarihi; Stüdyo; Radio and Television; Performing and Visual Arts; American cinema; Art; Cinema; Cinema sector; Cinema history; Studio