Anadili Eğitimi, Anadiliyle Eğitim ve Resmi Dil ile İlgili Tartışmalar ve Dilbilimsel Yaklaşım Sorunları - Karpuz, Haci Ömer (My University, 2013)
Makalede, Türkiyede son zamanlarda gündemde çok tartışılan anadiliyle eğitim konusunun ele alındığı belirtilerek anadili eğitimiyle anadiliyle eğitim arasındaki farka dikkat çekilmiş, imkanlar elverdiği ölçüde anadili eğitiminin herkesin hakkı olduğu, ve özellikle Unesco’nun “tehlike altındaki diller” kapsamında belirlenen Anadoludaki 18 dilin korunması ve araştırılması gerektiği belirtilmiş, bir dilin eğitim dili ve resmi dil olarak kullanılabilmesi için yüzlerce yıl sanatçı ve düşünürler tarafından işlenmiş olması, terimler ve anlatım gücü bakımından zengin olması gerektiği ifade edilmiş, Türkçenin bile henüz eğitim ve bilim dili olarak sorunları bulunduğu bir zamanda henüz yeterli olgunluğa erişmemiş dillerin eğitim dili ve resmi dil olarak kullanılmasının sakıncalarına dikkat çekilmiştir.